Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir

Mahmut Ustaosmanoğlu kimdir, İstanbul Fatih’te Çarşamba semtindeki İsmail Ağa Camii merkez olmak üzere oluşturduğu, Nakşibendiliğin Halidiye koluna bağlı bir cemaat lideridir.

Mahmut Hocaefendi, vaazlarında Allah’ın rızasına uygun yaşamayı tavsiye ederken kendisini “bir tekkenin şeyhi” değil, daima “İsmailağa Camii İmam-Hatibi” olarak sundu.

Mahmut Ustaosmanoğlu, 1929 yılında Trabzon ili Of ilçesine bağlı Tavşanlı köyünde doğmuştur. Daha 10 yaşında iken köyün imamlığını yapan babası Ali Efendi ve annesi Fatma Hanım’ın hocalığında hafızlığını tamamladı. Mehmet Rüştü Âşık Kutlu Hoca’dan talim dersleri aldı. Balaban köyünde, Hoca Abdülvehhab Efendi’den Arapça okudu. Devrin tanınmış hocalarından ve dersiamlarından Süleymaniye Medresesi mezunu Hacı Dursun Feyzi Güven’den fıkıh, tefsir, hadis ilimleri okudu. 16 yaşında icazet aldı. İcazet aldıktan sonra kendi köyünde ders vermeye başladı. Askerlik çağına gelmeden talebelerine icazet verdi.

1951 yılında Ramazan ayında Sivas’ın Divriği ilçesine vaiz olarak görevli gitti.

Mahmut Ustaosmanoğlu, 1945 yılında 16 yaşında iken teyzesinin kızı Zehra Ustaosmanoğlu ile evlendi. Ahmet Ustaosmanoğlu, Fatıma Ustaosmanoğlu, Abdullah Ustaosmanoğlu adlarında 3 çocuğu oldu.

Bandırma‘da başladığı askerliğini İstanbul Selimiye Kışlası’nda, daha sonra da 1954 yılında Davutpaşa kışlasında askerlik vazifesine devam etti. İstanbul’da kaldığı süre zarfında çarşı izinlerini İsmet Efendi Tekkesi’nde Ali Haydar Efendi’nin yanında geçirdi. Askerlikten sonra Of’a döndü. Memleketine geldikten sonra şeyhi Ali Haydar Efendi onu İstanbul’a İsmailağa Camii’ne davet etti. 1954 yılında İsmet Efendi Tekkesi ile aynı sokaktaki İsmailağa camisinde imamlığa başladı. 1960 yılında Ali Haydar Efendi vefat edince onun görevlerini devraldı. 1996 yılında aynı camiden emekli oldu.

Emekliliği sonrasında İsmailağa Camii’nde ibadet eden topluluklara manevi önderlik yapmayı sürdürdü.

Mahmud Ustaosmanoğlu Hocaefendi, 1997 yılına kadar her sene bazı öğrencileri ile İstanbul’dan başlayan İç Anadolu vilayetleri ile devam eden geziler düzenlemiştir. Gittiği yerlerdeki camilerde verdiği vaazlarında, cemaati okumaya, Kuran‘ı yaşamaya ve milletimizi var eden değerlere bağlı kalmaya çağırmıştır. Hocaefendi, bu gezilerine “Allah’ın rızasına uygun yaşama daveti” adını vermiştir. Sohbetlerinde tarikattan ziyade İslam’a ve Kuran’da emredilen helaller ve haramlara vurgu yapan Mahmud Hocaefendi, derslerinde sürekli ümmet bilincine vurgu yapmakta, cemaatler arası dayanışmaya çok önem vermektedir.

Ahmet Mahmut Ünlü (Cübbeli Ahmet Hoca) İsmailağa cemaatin tanınmış hocalarındandır.

Kitapları :
– Ruhu`l-Furkan Tefsiri (Henüz 18. cildi yazılmıştır ve 54 cilt olması beklenmektedir) (Açıklamalı Kur’an tefsiri)[11] – Sohbetler (6 Cilt) (Kendi yapmış olduğu sohbetler)
– Risale-i Kudsiyye (2 Cilt) (Yanyalı Mustafa İsmet Garibullah’ın eserinin tercüme ve izahı)
– Umre Sohbetleri
– Fatiha Tefsiri
– Âyete’l Kürsî ve Amene’r-Rasûlü Tefsiri
– Kur’an-ı Kerim’in Faziletleri ve Okuma Âdabı
– Efendi Babam Buyurdu ki
– Kurânı Mübîn ve Kelime Mânalı Meâli Âlîsi
– Kuranı Mecid ve Tefsirli Meali Alisi
– Efendi Hazretlerimizin Hatm-i Hâce Sohbetleri
– İrşadül Müridin
– Mahmud Efendi Hazretlerinden Duâlar
– Asrın Müceddidi Mahmud Efendi Hazretleri ile Huzur İkliminde İrşad Umresi 2011
– Uluslararası İnsanlığa Hizmet Sempozyumu Ödül Töreni
– Tembihat
– Mektubatı Mahmudiyye
– Kuranı Mecid ve Tefsirli Meali Alisi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.