III. Alaaddin Keykubad kimdir
III. Alaaddin Keykubad kimdir, 19. Anadolu Selçuklu sultanıdır. 1298-1301 yılları arasında hükümdarlık yaptı.
III. Alaaddin Keykubad, 14. Anadolu Selçuklu sultanı II. İzzeddin Keykavus‘un torunudur. Babasının adı Şehzade Feramürz’dur. Hayatının 697 (1298) yılından önceki dönemi hakkında bilgi bulunmamaktadır.
Sultan II. Gıyaseddin Mesud‘un bir ayaklanmaya katıldığı gerekçesiyle görevinden uzaklaştırılması üzerine Moğol hanı Gazan Han onun yerine yeğeni III. Alaaddin Keykubad‘ı 1298 yılında Anadolu Selçuklu tahtına çıkardı.
III. Alaaddin Keykubad, Moğol hanedanından bir prensesle evlendi. Moğolların kontrolünde olan Anadolu topraklarının tüm idaresini III. Alaaddin Keykubad’a verdiler. Fakat Anadolu’daki Moğol baskısı giderek arttı. Tebriz‘den gönderilen memurlar, devlet hazinesini ve halkı soyuyorlardı. Bir süre sonra Selçuklu sultanı ve devlet adamları da aynı yola başvurup halka zulme varan davranışlarda bulununca, durum adaletiyle tanınan ve Anadolu’daki Moğol askerlerinin komutanı olan Abışga Noyan’a bildirildi o da bu yakınmaları Gazan Han’a iletti. Bunun üzerine Gazan Han, Alaattin Keykubat’ın bütün yetkilerini geri aldı. Çok kötü bir idare sergileyen III. Alaaddin Keykubad Moğol noyanları gibi halktan paralar topladı. Sivas, Malatya, Divriği ve diğer yerlerde yaptığı zulüm ve haksızlıklar Moğollar’ı bile rahatsız ettiğinden tahttan indirilip yerine II. Gıyaseddin Mesud 19 Mayıs 1303 tarihinde Anadolu Selçuklu tahtına çıkarıldı
Daha sonra Sivas‘ta bulunan III. Alaaddin Keykubad, İsfahan‘a çağırıldı ve 1301 yılında yargılanıp idama mahkûm edildiyse de Moğol prensesi olan karısının yardımıyla ölümden kurtuldu ve İsfahan’da oturmasına karar verildi, ölümüne kadar burada yaşadı.
III. Alaaddin Keykubad, 1303 yılında İsfahan‘da ölmüştür. III. Alaaddin Keykubad, yanında görevli bulunanlardan birine ağır sözler söylediği için o kişi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. Büyük Selçuklu sultanlarının İsfahan’daki türbesine gömüldü.
III. Alaaddin Keykubad, Osman Gazi‘ye, yaptığı fetihlerden dolayı Beylik unvanı verdi. 1291 yılında Eskişehir ve İnönü bölgelerini Osman Gazi‘ye verdi.
III. Alaaddin Keykubad hakkında ziyaretçi yorumları