Makbule Atadan kimdir
Makbule Atadan kimdir, Mustafa Kemal ATATÜRK‘ün kız kardeşidir.
Makbule Atadan, 1885 yılında Ali Rıza bey ve Zübeyde Hanımın kızı olarak Selanik‘de doğmuştur. Atatürk’ün beş kardeşinden biridir. Bu kardeşler, Fatma (1872-1875), Ahmet (1874-1883), Ömer (1875-1883), Makbule (1885-1956), Naciye (1889-1901)’dir.
Makbule Atadan Birinci Dünya savaşından sonra annesi Zübeyde Hanım ile birlikte Selanik’ten ayrılarak İstanbul’a ağabeyinin kendileri için Akaretler’de tuttuğu eve yerleşti. Mustafa Kemal milli mücadeleyi başlatmak üzere İstanbul’dan ayrıldığı zaman ana-kız Akaretler’deki evde kaldılar.
Cumhuriyetin ilanından sonra Mustafa Kemal, kızkardeşini ve ailesini Ankara‘ya aldı. Bir süre ağabeyinin yanında kalan Makbule a arazisi içinde ve köşkün batısında kendisi için yaptırılan çamlı Köşk’e yerleşti. Ağabeyinin siyasi ve sosyal hayatı ile hemen hiç ilişkisi olmadan Çamlı Köşk’te yaşamaya devam etti. Soyadı Kanunu çıkarıldığında Makbule Hanım “ATADAN” soyadını almıştır.
1930 yılında Atatürk’ün isteğiyle Fethi Okyar‘ın kurduğu Serbest Cumhuriyet Fırkası’na girdi. Birkaç ay sonra parti kapatılınca siyasetten çekildi. Partideki görevi sırasında Milletvekili Mecdi Boysan ile tanıştı.
Makbule Atadan, aslen Gümülcineli bir fabrikatör olan Edirne milletvekili Mecdi Boysan ile 1935 yılında evlenmiş ve daha sonra Atatürk’ün ölümünden bir süre sonra boşanmıştır.
Abisi Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili anılarını 1952 yılında “Büyük Kardeşim Atatürk” ve “Ağabeyim Mustafa Kemal “ adlarıyla yayımlandı.
Makbule Atadan, 18 Ocak 1956 tarihinde Ankara’da Camlı Köşk’de 71 yaşında öldü.
Allah gani gani rahmet eylesin!.
Lakin ben O’nun Milli Mücadele yıllarında tehlikeyi göze alarak tek başına İnebolu-Kastamonu üzerinden Ankara’ya gelerek, M.K. Paşa’nın Ankara Garı’nda 35 kişilik karargahında terzi, aşçı, çamaşırcı vs hizmetkar olarak kuvayı milliye ruhuyla vatanın kurtarımasına bizzat katkısı olan (Zübeyde Hanımın ikinci eşinin erkek kardeşi merhum emekli albay Hüsamettin Beyin yetim kızı Osmanlı terbiyesiyle yetişmiş ou onuruyla 24 yaşında intihar eden merhum Fikriye Hanıma kıskançlıktan kaynaklanan yersiz ve haksız hitamlarını tarihsel talihsiz bir hata olarak buluyorum..
Atatürk’ün huzur erinci için inşallah ruhları barışmıştır..