Nostradamus kimdir
Nostradamus kimdir, 16. yüzyıl’da Fransa‘da yaşamış astronom, doktor ve kahin. Hala gizemi çözülememiş kehanetleri sayesinde dünya çapında büyük bir üne kavuşmuştur.
Nostradamus olarak tanınmış Michel de Nostre Dame, 14 Aralık 1503 yılında Fransa’nın Saint Ramy bölgesinde dünyaya geldi. Babası Jaume de Dame bir noterdi. Küçük yaşta Nostradamus’taki öngörü yeteneğini ilk keşfeden dedesi Jehan ise kralın doktorluğunu yapıyordu.
Bir rivayete göre Nostradamus’un babası, bir Yahudi kabilesi olan İsaşar soyundan gelmektedir. İsaşar, eski Ahit’te adı geçen birçok peygamberin üyesi olduğu kabiledir. İşaya, Yaremya ve Malaki ile Nostradamus arasında doğrudan bir kan bağı olduğu da söylenenler arasındadır.
Küçük yaşta ondaki yeteneği keşfeden dedesi, yahudi mistizmi Kabala ve astroloji konusunda Michel’i yetiştirdi. Küçük yaşta Yunanca, Latince ve İbranice bilen Michel, dedesi ölünce 15 yaşında, eğitimini tamamlaması için Avignon‘a gönderildi. Ardından tıp öğrenimi görmek için Montpellier Tıp Okulu’na girdi. Aynı yıllarda veba salgını Avrupa‘yı kasıp kavuruyordu. Michel de öğrenimini yarıda kesip, Taulouse ve Bordeaux şehirlerinde gönüllü doktorluk yaptı. Ardından Montpellier’ye geri dönerek doktorasını aldı.
Hayatını doktorluk yaparak ve çeşitli bitkilerden imal ettiği parfüm ve bazı ilaçları satarak kazanıyordu. Bu sırada bir çok yer gezdi. Daha sonra Agen’e gelerek burada soylu bir ailenin kızıyla evlendi. Çiftin iki çocuğu olduysa da 1534‘teki salgında karısıyla birlikte öldüler. Burada bulunduğu yıllarda okültizm hakkında geniş bir bilgi birikimi edindi ve buradan ayrılıp sekiz yıl sürecek olan Fransa ve İtalya seyahatlerine çıktı. Rivayete göre durugörü yeteneği de bu seyahatlerinden birinde ortaya çıktı; bir gün yolda rastladığı genç bir keşişin önüne giderek diz çöktü, yanındakiler onun bu davranışına çok şaşırdılar. Nostradamus, soran gözlerle bakan arkadaşlarına ”Papanın önünde diz çökülür” yanıtını verdi. Gerçekten de keşiş yirmi yıl sonra IV. Sixte adıyla papalık tahtına oturdu. Bu yıllarda eski çağ gizem bilimlerine merak salan ünlü kahin, Babil ve Mısır‘daki majik çalışmalar üzerine araştırmalar yaptı.
1544‘te veba salgını korkunç boyutlara ulaşınca, bu amansız hastalıkla savaşmak için önce Marsilya‘ya ordan da Lyon‘a gitti. İnsanlar onun bu bölgelerden nasıl olup da sağ çıkabildiğine şaşırıyorlardı. Hazırladığı özel tedaviler ve ilaçlarla kısa sürede ün yaptı.
1547 yılında kardeşi Berthard de Noste Dame’ın daveti üzerine Salon’a gitti. Burada ikinci eşiyle tanıştı ve buraya yerleşti. Çiftin altı çocuğu oldu. Milano seyahati sırasında tanıştığı bir simyacıdan öğrendiği bilgileri derlediği ilk kitabını 1552 yılında yayımladı. Artık yerleşik ve düzenli hayatın getirisi olarak yazmaya daha çok zaman ayırıyordu. 1555 yılında ”Centuries” adı verilen kehanetlerinin ilk üç bölümünü yayınladı. Dörtlü mısralar halinde yazılan kehanetlerin yüz tanesi bir araya gelince bir ”Yüzlük” oluşturuyordu. Büyük yankı uyandıran bu kehanetlerin yedinci bölümü 1557‘te tamamlandı. 1558’de kitabını daha da genişleterek krala ithaf etti. Kitaplarını Michel de Nostradamus adıyla yayınlıyordu. Nostradamus, latincede ”bizde olanı veriyoruz” anlamına gelmekteydi.
Ününün iyice yayılması üzerine Kralın daveti ile Paris‘e gitti.1560 yılında saray doktoru olarak atandı. Bu arada Kraliçe ve çocukları için kehanetlerde bulunuyordu. Kraliçe o kadar etkilenmişti ki bir gün ünlü kahini evinde ziyaret etti. Ancak Nostradamus, gut hastalığı ve romatizma yüzünden iyice zayıf düşmüştü.
1781 yılında kehanetlerinden dolayı kilise tarafından afaroz edildi ve yazılarını, kilise ve koyu dindar sınıfın saldırılarından korumak için simgeleştirdi. Bir okültist olan Nostradamus, geleceğe ait bilgilerini verirken aynı zamanda bu gerçeğe herkesin ulaşmasını engelledi. Böylece bilginin yanlış ellere geçmesini de önlemiş oluyordu.
Hastalığı iyice ilerleyen Nostradamus, 12 Temmuz 1566 gecesi 62 yaşında, bir akşam önce kehanetinde de söylediği gibi hayata gözlerini kapadı.
Nostradamus hakkında ziyaretçi yorumları