Çağan Irmak kimdir

Ad Soyad: Çağan Irmak Doğum Tarihi: 04 Nisan 1970 Nereli: Seferihisar, İzmir Meslekler: , , Yaş: 54

Çağan Irmak kimdir, Çemberimde Gül Oya, Asmalı Konak dizileri ve Issız Adam filmi ile tanınan yönetmen, senarist, yapımcı.

Çağan Irmak, 4 Nisan 1970 tarihinde, İzmir‘e bağlı olan Seferhisar ilçesinde doğdu. Annesi Nurhal Irmak’dır. Nihan Kılıç adında kız kardeşi vardır. İlk ve orta dereceli eğitimini burada tamamlayan Irmak, Ege Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu‘nda Radyo ve Televizyon Bölümü‘nden lisans diplomasını aldı.

Öğrencilik yıllarında çektiği Masal ve Kurban adlı kısafilmler ile Sedat Simavi Ödülü‘nü aldı. 1992 yılında üniversiteden mezun olmasının ardından Orhan Oğuz, Filiz Kaynak gibi başarılı yönetmenlerin yardımcılığını üstlenerek uzun metrajlı yapımlarda çalışmaya başladı.

Bana Old And Wise’ı Çal adlı kısa filmi, seyirci ve eleştirmenler tarafından çok beğenilirken, genç yönetmene İFSAK‘ın düzenlediği kısa film yarışmasında birincilik ödülünü de getirdi. İFSAK’tan aldığı birincilik ödülünden bir yıl sonra, 1999 yılında Günaydın İstanbul Kardeş adlı T.V. filminin yönetmenliğini üstlendi. Günaydın İstanbul Kardeş, dönemin sevilen dizi oyuncularından Volkan Severcan ve Esra Akkaya‘nın yanı sıra tecrübeli oyuncu Doğa Rutkay‘ı da bünyesinde barındırıyordu ve kısa zamanda popüler oldu. Aynı yılın sonlarında, gene senaristliği ve yönetmenliğini üstlendiği Çilekli Pasta adlı sinema filmini de tamamladı.

Şaşıfelek Çıkmazı, Çağan Irmak‘ın televizyon dizilerine başladığı yapım oldu. Mahinur Ergun‘un senaryosunu yazdığı ve yönetmenliğini yaptığı dizide 19961998 yılları arasında Irmak yardımcı yönetmen koltuğunda oturuyordu. Dizinin 2001 yılında çekilen ve TRT‘de yayınlanan devam bölümlerinde ise Çağan Irmak yönetmen olarak görev yaptı. Aynı yıl, Bir Aşk Hikayesi adlı televizyon filminin senaryosuna da imza attı.

Çağan Irmak’ın sinema için çektiği ilk film 2001 tarihini taşıyan Bana Şans Dile oldu. Dram türündeki film gişede iyi hasılat getiremese de 2002 yılında çekimlerine başlayacağı Asmalı Konak‘ın yönetmen koltuğunda oturması için gerekli kapıları aralamasında yardımcı oldu.

2002 yılında çekimlerine başlanan ve kadrosunda Özcan Deniz, Nurgül Yeşilçay, Menderes Samancılar gibi ünlü oyuncuları barındıran Asmalı Konak‘ın yönetmen koltuğunda Çağan Irmak oturuyordu. Meral Okay ve Mahinur Ergun‘un senaryosunu yazdıkları dizinin müzikleri, daha önce de Çağan Irmak ile çalışmış olan Fırat Başaran tarafından bestelenmişti. Asmalı Konak kısa zamanda Türkiye‘de yayınlanan en popüler televizyon programları arasına girdi ve değişik dallarda yirmiye yakın ödül kazandı.

2004 yılında, Asmalı Konak’ın sona ermesinin ardından, Kerim Ceylan ve Fikret Bekler ile birlikte senaryosunu yazdığı Çemberimde Gül Oya adlı diziyi yönetti. Selda Alkor, Özge Özberk, Mehmet Ali Nuroğlu gibi tecrübeli oyuncuları bünyesinde barındıran Çemberimde Gül Oya, Çağan Irmak’ın popüleritesini önemli ölçüde arttırdı. 1970‘li yıllardaki üniversite öğrenci olaylarını ve sağ-sol çatışmasını işleyen dizinin yayın hayatı, 40. bölümüyle beraber, 2005 yılında son buldu.

Başarılı televizyon dizilerinin sona ermesiyle beraber sinemaya yönelen Irmak, 2005 yılında Babam ve Oğlum, 2007 yılında Ulak ve 2008 yılında Issız Adam adlı filmlerin yönetmen koltuklarında oturdu. Ulak, gişede istenilen başarıyı sağlayamamış olsa da Babam ve Oğlum ve Issız Adam gişedeki hasılatları ve aldıkları olumlu eleştiriler ile başarılı yapımlar olarak anıldılar. Babam ve Oğlum, SİYAD Sinema Ödülleri töreninde “En İyi Yönetmen”, “En İyi Senaryo” ve “En iyi Film” ödüllerine layık görüldü.

Çağan Irmak’ın görev aldığı son yapımlar 2008 yılında yönettiği T.V. dizisi Yol Arkadaşım ve 2009 yılında vizyona girmiş olan Karanlıktakiler oldu.

Kısa Metrajlı Filmleri; Bana Old and Wise’ı Çal, Kurban, Masal.

Uzun Metrajlı Filmleri; Günaydın İstanbul Kardeş (1999), Çilekli Pasta (2000), Bana Şans Dile (2001), Mustafa Hakkında Herşey (2004), Babam ve Oğlum (2005), Ulak (2007), Issız Adam (2008), Karanlıktakiler (2009).

Yönetmenliğini Yaptığı Diziler; Asmalı Konak ,Çemberimde Gül Oya, Şaşıfelek Çıkmazı, Kabuslar Evi, Yol Arkadaşım

Rol Aldığı Filmler; Barda, Beni Unutma, Çilekli Pasta, Gece 11:45.

Senaristlik Kariyeri; Karanlıkta Biri Var, Bana ‘Old and Wise’ı Çal, Günaydın İstanbul Kardeş, Bir Aşk Hikayesi, Çilekli Pasta, Bana Şans Dile, Pencereden Kar Geliyor, Mustafa Hakkında Herşey, Çemberimde Gül Oya, Yolculuk, Babam ve Oğlum.

Ödülleri :
2005 – SİYAD Ödülleri, En İyi Film, Babam ve Oğlum.
2005 – SİYAD Ödülleri,En İyi Yönetmen, Babam ve Oğlum.
2005 – SİYAD Ödülleri, En İyi Senaryo, Babam ve Oğlum.
2006 – Nürnberg Türkiye-Almanya Film Festivali, Halk Jürisi Ödülü, Babam ve Oğlum.
2008 – Radikal Gazetesi Halk Ödülü, Ulak.

Filmleri :
1992 – Kurban (Kısa film).
1992 – Masal (Kısa film).
1998 – Bana Old and Wise’ı Çal (Kısa film).
1998 – Günaydın İstanbul Kardeş (Televizyon dizisi).
2000 – Çilekli Pasta (tv filmi).
2001 – Şaşıfelek Çıkmazı (Televizyon dizisi).
2001 – Bana Şans Dile (Sinema filmi).
2002 – Asmalı Konak (Televizyon dizisi).
2004 – Çemberimde Gül Oya (Televizyon dizisi).
2004 – Mustafa Hakkında Herşey (Sinema filmi).
2005 – Babam ve Oğlum (Sinema filmi).
2006 – Kabuslar Evi (Televizyon dizisi).
2007 – Ulak (Sinema filmi).
2008 – Issız Adam (Sinema filmi).
2008 – Yol Arkadaşım (Televizyon dizisi).
2009 – Karanlıktakiler (Sinema filmi).
2010 – Prensesin Uykusu (Sinema filmi).
2011 – Keşanlı Ali Destanı (Televizyon dizisi).
2011 – Dedemin İnsanları (Sinema filmi).
2013 – Tamam mıyız? (Sinema filmi).
2014 – Unutursam Fısılda.
2015 – Nadide Hayat.
2016 – Benim Adım Feridun.
2018 – Çocuklar Sana Emanet.
2018 – Bizi Hatırla.

Çağan Irmak

İlgili Makaleler

Çağan Irmak hakkında ziyaretçi yorumları

Bir Yorum

  1. Sevgili Çağan Irmak,

    Emekli öğretmen ve yazarım.
    11 adet yetişkinler için, 9 adet de çocuklar için yazılmış kitabım var…

    İç sesim her daim kulağıma;ilk kitabım olan “SEN KÜÇÜKKEN KAÇ YAŞINDAYDIN?”ı bir film yapacağınızı fısıldıyor…

    Kitaplarımdan bir kaçıyla ilgili okur yorumlarımı size sunuyorum…

    Rabbimden dileğimin gönlünüze ilişip tez zamanda gerçekleşmesi umuduyla;

    Hep sevgide ve sevgiyle kalın inşallah…

    Yaşam sevinciniz gür olsun…

    Nazmiye Bağcı Çaylıoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu