Eleanor Porter kimdir, Amerikalı roman yazarıdır. En meşhur romanı “Pollyanna”dır.
Eleanor Porter, 19 Aralık 1868 tarihinde ABD, New Hampshire, Littleton’da doğmuştur. Annesinin adı Llewella French Woolson, babasının adı Francis Fletcher Hodgman’dır. New England Konservatuarı’nda birkaç yıl müzik eğitimi aldı.
Eleanor Hodgman Boston Konservatuvarı’nda şarkı söyleyerek daha yazar olmadan öne çıkmış bir öğrenciydi. Konserlerde ve kilise korolarında yer aldıktan sonra 1892’de bir işadamı olan John L. Porter ile evlendikten sonra da şarkıcılığını sürdürdü.
1892 yılında evlenip Massachusetts‘e taşındı. Yazarlığa önceleri kısa hikayeler yazarak başladı. Yazdığı öyküler çeşitli popüler dergilerde ve gazetelerde yayımlanmaya başlandı. Çocuk kitapları, macera hikayeleri ve romantik kurgu türünde yazdı. En meşhur romanı “Pollyanna”dır. İyimser, neşe saçan ve eğitici nitelikli yapıtlarıyla kendini sevdirdi ve kendi hayatını ve duygularını anlattığı Pollyanna ile ününün doruğuna çıktı. Yazıldığı yıldan beri birçok dile çevrilen ve çocukların çok sevdiği yapıtların başında gelen Pollyanna, ülkemizde de en çok okunan klasik çocuk romanlarından biridir.
Japonlar Pollyanna’yı ana öyküye bağlı kalarak çizgi film haline getirdiler ve 51 bölümlük bir dizi olarak (Ai shoujo986 yılında televizyon dünyasına armağan ettiler.
Eleanor Porter, 1892 yılında John Lyman Porter ile evlendi.
Eleanor Porter, 21 Mayıs 1920 tarihinde ABD, Massachusetts, Cambridge’de 52 yaşında ölmüştür.
Kitapları (Romanları):
1907 – Cross Currents
1908 – The Turn of the Tide
1911 – The Story of Marco
1911 – Miss Billy
1912 – Miss Billy’s Decision
1913 – Pollyanna
1913 – The Sunbridge Girls at Six Star Ranch
1914 – Miss Billy Married
1915 – Pollyanna Grows Up
1916 – Just David
1917 – The Road to Understanding
1918 – Oh, Money! Money!
1919 – The Tangled Threads
1919 – Dawn
1920 – Mary Marie
Pollyanna Romanı Özeti :
Pollyanna Whitter adındaki bir genç kızın öyküsünü anlatır.
Anne ve babasını kaybetmiş olan Pollyanna, Beldingsville adlı küçük kente, teyzesinin yanına gider. Asık suratlı, işgüzar, dediğim dedik, sevgisini gizlemeyi erdem sayan bu kadın, Pollyanna’nın herkese bulaşan iyimserliği karşısında bocalayıp duracaktır. Pollyanna dertli, yalnız, hasta, karamsar, hayattan umudunu kesmiş insanlara “bardağın dolu olan yarısını” görmeyi öğretecektir.