Biyografi

Ertuğrul Günay kimdir

Ad Soyad: Osman Girgin Doğum Tarihi: 19 Ekim 1987 Nereli: İzmir Meslekler: ,

Ertuğrul Günay kimdir, 1992-1994 arasında CHP Genel Sekreterliği görevini yürütmüştür. 60. ve 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükumetlerinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev yapmıştır. TBMM‘de 16. dönemde Ordu CHP milletvekili, 23. dönemde İstanbul AKP milletvekili olarak yer almış bir siyasetçidir. 24. dönem İzmir AKP milletvekili olarak mecliste görev yapmaktadır.

Ertuğrul Günay, 1 Ekim 1948 tarihinde Ordu’da doğdu. Babasının adı Nazım, annesinin adı Mürüvvet’tir.

1965 yılında Ordu Lisesi’nden mezun oldu. 1969’da İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdikten sonra Ordu‘da avukatlığa başladı.1973 yılında CHP Genel Merkezi’nin 50. kuruluş yılı nedeniyle açtığı yarışmada “Devlet Partisi’nden Halk Partisi’ne” başlıklı yazısıyla “birincilik” ödülü aldı. 1974-1977 arasında CHP Ordu İl Başkanlığı yaptı. Ecevit‘i CHP’nin başına geçiren bu sürecin ardından, CHP muhalefetin içinden çıkan isimlerden biri de Ertuğrul Günay oldu. Deniz Baykal ve taraftarlarının Ecevit‘e karşı çıktıkları 1976 yılındaki kurultayda, Baykalcıların kurultay başkan adayı Ertuğrul Günay’dı. 1977 – 1980 döneminde Ordu CHP Milletvekilliği yaptı. O dönemki meclis’in en genciydi.

CHP’nin en solundaki milletvekillerinden biri olarak kabul edilen Günay, 12 Eylül Askeri darbesinden sonra da, Dev Yol ile ilişkisi olduğu iddiasıyla tutuklandı ve 1 yıl kadar hapis yattı. 1980’den sonra SHP‘de Ankara İl Başkanlığı (1986-1987) ve Genel Sekreter Yardımcılığı (1990-1991) görevlerinde bulundu. CHP’nin siyasal yaşama yeniden dönüşü üzerine CHP’de yer aldı. 9 Eylül 1992’den 1994 sonuna kadar CHP’nin Genel Sekreterlik görevinde bulundu. 1994’teki yerel seçimlerde CHP’den İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığına aday oldu. Karşısında Refah Partisi’nden Recep Tayyip Erdoğan, Doğru Yol Partisi’nden Bedrettin Dalan, SHP’den Ömer Zülfü Livaneli ve Anavatan Partisi’nden İlhan Kesici vardı. Recep Tayyip Erdoğan‘ın galip çıktığı seçimde Günay, %1,4 oy aldı. 1999 Genel seçimlerinde CHP’nin TBMM dışında kalması üzerine yeniden aktif siyasete döndü. Genel Başkanlığa aday oldu. 2004 seçimlerinde Ordu’da DSP’li adayı desteklediği gerekçesiyle CHP’den ihraç edildi.

CHP’den ihracından sonraki süreçte Saadet Partisi eski milletvekili ve insan hakları savunucusu Mehmet Bekaroğlu ile birlikte Müslüman-Sol perspe Tayyip Erdoğan’dan gelen davet üzerine 2007 Türkiye genel seçimleri öncesi Adalet ve Kalkınma Partisi’ne geçerek büyük sürpriz yaptı. Seçimlerde İstanbul AKP milletvekili seçildi. Ardından 60. Hükümet’in başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 29 Ağustos 2007 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanı olarak atandı. 24 Ocak 2013 tarihine kadar bu görevinde kaldı. 24 Ocak 2013’teki kabine revizyonu sırasında görevini Ömer Çelik‘e devretti.

“Bosna İçin İnsanlık Girişimi”, “Doğu Konferansı” ve “Yeni Siyaset Girişimi” gibi sivil girişimlere de öncülük eden Günay’ın “Bosna Yazıları” ve “Karşı Siyaset” adıyla iki kitabı ve çeşitli gazete ve dergilerde hukuk ve siyaset konularında yayınlanmış çok sayıda makale ve söyleşisi bulunmaktadır.

2009 yılında barışa ve özgür düşüncenin gelişimine yaptığı katkılardan dolayı Adıyaman Üniversitesi, 2011 yılında kültürel mirasın korunması ve arkeoloji alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle Mustafa Kemal Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Pamukkale Üniversitesi tarafından “Onursal Bilim Doktoru” unvanı verildi. Macaristan Cumhuriyeti’nin “Yıldızlı Liyakat Nişanı” ve AvusturyaCumhuriyeti’nin Türkiye’de verilen en büyük nişanı olan “Büyük Altın Şerit Şeref Madalyası” sahibidir.

İyi düzeyde İngilizce bilen Ertuğrul Günay, Gülten Günay ile evli olup, İnanç Erden Günay adında oğlu ve Pınar Günay adında kızı vardır.

27 aralık 2013 tarihinde AK Parti’nin kesin ihraç istemiyle Disiplin Kurulu’na sevk ettiği Ertuğrul Günay istifa ettiğini açıkladı. Günay yolsuzluk ve rüşvet operasyonuyla ilgili olarak “Bugünkü hukuk ihlalleri yarın mutlaka hukukun önüne çıkar. Toplum bunun bedelini çok ağır biçimde ödetir” dedi.