Biyografi

Eyüp Sabri Tuncer kimdir

Ad Soyad: Osman Girgin Doğum Tarihi: 19 Ekim 1987 Nereli: İzmir Meslekler: ,

Eyüp Sabri Tuncer kimdir, Eyüp Sabri Tuncer kolonyalarının yaratıcısıdır.

Eyüp Sabri Tuncer, 1898 yılında Saraybosna‘da doğmuştur. Muharrem ve Mehmet Tuncer adlarında kardeşleri vardı. Eyüp Sabri Tuncer, 10 yaşında iken 1908 yılında ailesi ile birlikte Saraybosna‘dan Bursa İnegöl’e göçtü. Babası Süleyman beyi küçük yaşta iken kaybetti. Eyüp Sabri Tuncer, İnegöl’de o dönem çırak olarak girdiği iş yerinde ticareti öğrendi. 1916 yılında İnegöl bedesteni içinde küçük bir dükkân kiralayarak o da manifaturacılık yaptıysa da bu kez de Bursa’nın işgale uğraması üzerine orduya katıldı.

Eyüp Sabri Tuncer’e gönüllü katıldığı Türk Kurtuluş Savaşı‘nda yaralandı ve 1926 tarihli İstiklal Madalyası Kanunu ile İstiklal Gazisi Madalyası verildi.

Eyüp Sabri’nin Tunçer olan soyadı, nüfus memurunun yanlışlıkla Tuncer yazmasıyla Tuncer olarak kaldı.

Bir süre seyyar tuhafiyecilik yapan Tuncer, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanından sonra 1923 yılında Ankara‘ya yerleşti ve İnegöl’de sattığı mülkünün parasıyla 1927 yılında Ankara’da dükkân satın aldı. “bonmarşe” olarak tanımlanan perakende satış mağazasını açtı. Bu ilk mağaza Anafartalar Caddesi Sakarya Apartmanı no. 50C idi. Her türlü giyim, süs eşyası, oyuncak, kozmetik malzemeleri vb. sattığı işyerinin tanıtımı için mal satın alan müşterilere verdiği esans ve kolonyanın ayrıca talep görmesinden sonra kolonya üretimine başladı ve kendi formüllerini kullanan ilk Türk kolonya markası oldu. Yurt dışından gelen esanslarla 1933‘te kolonya imalatı ve satışına başladı.

Eyüp Sabri Tuncer, 1930’lu yıllarda hakim olan zorlu pazar koşullarında, mağazasında satılan tüm ürünlerin fiyatlarının net olduğunu ifade etmek adına ürün kataloğu olarak da kullanılan broşürler hazırladı; kolonya konusunda müşteri kazanmak ve ürünü bir tükimsetmek amacıyla posta kutularına, kapılara bırakarak dağıtımı sağladı. Katalogta yer alan promosyon amaçlı bedelsiz kolonya kuponunu gören müşteriler mağazaya gelerek 12-13 çeşit kolonyadan arzu ettiklerini bedelsiz olarak aldı ve kolonya tüketim alışkanlığı bu sayede oluşmaya başladı. Satın alma şartı olmaksızın yapılan bu promosyon uygulaması ile zamanla kolonya talebi ana ürünlerin de önüne çıktı.

Ürünler içinde kolonya, Eyüp Sabri’yi benzerlerinden ayıran bir ürün konumundaydı. Ancak II. Dünya Savaşı ile yaşanan döviz darlığı nedeniyle yurt dışından getirtilen esanslara sınırlama getirilmişti. Kolonyanın en temel maddelerinin özel izinlere tabi olduğu bu yıllarda Eyüp Sabri Bey de dükkânının bu cazibe kaynağından mahrum kaldı.

Bu koşullar altında 40’lı yıllar boyunca müessese, pijamalar gibi pek çoğunun üretimine aile üyelerinin de katkı sağladığı konfeksiyon ürünlerine yöneldi. Ticaret kayıtlarında yine Eyüp Sabri Tuncer, tuhafiyeci, parfümeri, şapkacı, konfeksiyoncu şeklinde anılıyordu. Kapı numarası birkaç kez değiştiyse de kimi kaynaklarda Çocuksarayı Caddesi, Adliye Caddesi diye de anılan Anafartalar Caddesindeki mevkiini korudu. 1940’lardan 50’lere ürettikleri konfeksiyon ürünleri içinde özelikle ısmarlama gömlek ve pijamalar yoğun rağbet gördü. İşyerlerinin 1942’de yaşadığı yangının yaraları da aile fertlerinin gayretleri ve bu ürünlerin gördüğü ilgi sayesinde sarılabilmişti.

1961 senesinde ise şirket yapısı oğullar tarafından, Eyüp Sabri Tuncer ve Oğulları Kollektif Şirketi haline getirildi ve üretim çalışmalarına hızla devam edildi. 1967 yılında çalışmalar netice verdi ve kendi limon kolonyası formülünü geliştirerek üretime geçti. Böylece Türkiye’de hammaddelerden kendi formülünü geliştiren ilk kolonya markası haline geldi.

1970’lar Kolonyaya olan talep giderek artıyor üretim için daha geniş alana ihtiyaç duyuluyordu. 1970 yılında Ankara U haline getirildi. Kendi iş süreçlerinin haricinde çevresini de her zaman destekleyen anlayışı ile yerli esans üretim için destekte bulunmaya başladı. Yerli kokulu ürünlerden narenciye kabuk yağları, lavanta çiçeği, kekik vs. esansları artık Türkiye’de üretilebiliyordu. 1972 yılında işi tamamen devralan oğlu Sabahattin Tuncer ile birlikte çok ortaklı, halka açık bir şirket olması amacıyla aynı yıl anonim şirket yapısına geçirildi.

Eyüp Sabri Tuncer, evli idi. İki oğlu vardır. Sabahattin Tuncer (d.1923-ö.2016) adında oğlu vardı.

Eyüp Sabri Tuncer, 1961 yılında işini oğlu Sabahattin Tuncer’e devretti. 1980’li yıllarda kolonya üretimi farklı esansların da eklenmesi ile giderek artmaya devam etti. 1994 yılında Sabahattin Tuncer’in oğlu Engin Tuncer yönetimi devraldı. 1995 yılında gelindiğinde ise Ankara Lalahan’da 7000 m2 alan üzerinde son derece modern, tamamen bilgisayar tabanlı üretim sağlayabilen, yüksek üretim kapasiteli bir fabrika kuruldu.

Eyüp Sabri Tuncer, 1980 yılında 82 yaşında Ankara’da ölmüştür.