Daniel Gabriel Fahrenheit, 24 Mayıs 1686 Danzig’da doğdu. Danzig’li bir tüccarın oğlu olan Fahrenheit, alkollü termometreler, areometreler ve diğer fizik araçlarını yapıp satarak para kazanıyordu.
Hollanda ve İngiltere gezilerinde deneysel fizik ve meteoroloji alanlarında kullanılan kimi araçların yapımını öğrendi. Bilgilerini tamamlamak için fiziğe çalışmıştı ve hatta gerçekleştirdiği aletlerin modellerini yapmak için Cam üflemeyi de öğrenmişti. 1710 da yaptığı termometre başlangıç noktası olarak soğuk bir karışımın sıcaklığını bitiş noktası olarak da ağız boşluğunun sıcaklığını ilke saydı. Daha sonra bu termometreyle ölçtüğü suyun donma sıcaklığını 32, kaynama sıcaklığını da 212 derece olarak saptayarak kısaca °F simgesiyle gösterilen Fahrenheit derecesi ölçeğini ortaya koydu. 1720 tarihinde termometresini daha da geliştirerek ispirto yerine ilk kez civayı kullandı.
Daniel Gabriel Fahrenheit, bugün hala İngiltere ve ABD‘de kullanılan en eski sıcaklık (Fahrenheit) ölçeğini geliştirmekle kalmayıp aynı zamanda ilk civalı termometreyi yapmıştır.
İngiltere’de, Royal Society üyeliğine seçildi.
Maddenin kaynama noktasının hava basıncıyla değiştiğini gösterdi. 1721’de suyun aşırı soğuma özelliğini 1724’te de içine tuz karıştırılan suyun donma ve kaynama sıcaklıklarının değiştiğini ortaya koydu.
Fahrenheit ölçeğinde suyun donma noktası 32º olarak kaynama noktasıda bunun tam 180º üstünde olan 212º dir.
Fahrenheit ölçeğinden sonra, Anders Celsius ölçeğini 1742 de ve daha sonra Kelvin ölçeğini 1800 lü yıllarda bilim dünyasına sunmuştur.
Bizim kullandığımız Celsius derecesinde (O) santigrat derece, 32 Fahrenheit derecesinin karşılığıdır. Bu nedenle Fahrenheit derecesi gölgede 86’yı gösterdiği zaman sakın telaşa kapılmayın Zira bu, bizim kullandığımız termometreye göre 30 derece bir sıcaklıktır.
Fahrenheit’i, santigrat’a çevirmek için Fahrenheit rakamından 32 çıkarılır kalan 5/9 ile çarpılır.