Biyografi

Faruk Geç kimdir

Ad Soyad: Osman Girgin Doğum Tarihi: 19 Ekim 1987 Nereli: İzmir Meslekler: ,

Faruk Geç kimdir, Faruk Geç, 1931 yılında Adapazarı‘nda doğmuştur.

Galatasaray Lisesi‘ni 1951’de bitirdi. 1956 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nde (şimdi Mimar Sinan Üniversitesi) İç Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Lise yıllarında başladığı Babıali çalışmaları Türkiye Yayınevi’nde, Hafta ve Binbir Roman dergileri ve Nebioğlu Yayınevi’nde 20. Asır ve Bütün Dünya dergileri, Doğan Kardeş Yayınevi’nde Resimli Hayat Dergisi ile devam etti. Fransa, İtalya ve İngiltere‘de mesleki çalışmalar yaptı.

Faruk Geç, henüz on yedi yaşındayken Türkiye Yayınevi’nin çıkardığı Hafta dergisine kapak çizimleri ve 1001 Roman dergisi için orijinalleri renkli olan Mandrake çizgi romanlarının siyah-beyaz baskıya hazırladığı kopyalamalarını gerçekleştirmiştir. Ayrıca yine bu yıllarda Bütün Dünya, 20. Asır gibi dergilerle Cemil Cahit Cem’in yönetiminde çıkan bir roman serisinin kapak illüstrasyonlarını çizmiştir.

Faruk Geç, 1950’lerin sonunda Nebioğlu Yayınları’ndan çıkan Resimlerle Atatürk’ün Hayatı adlı M.Necati Yazar’ın çizdiği çizgi roman çalışmasının kapak illüstrasyonuyla dikkatleri çekmiştir. Geç’in ilk önemlsi sayfalarında yayınlanan Aşk Arzusu olmuştur.

Ayrıca yine Hürriyet gazetesindeyken ülkemizde gösterime girmeden önce başrolünü Elizabeth Taylor ile Richard Burton‘un oynadığı ‘Kleopatra‘ adlı filmin konusunu 1963’de çizgi romana uyarlamış, sonraki yıllarda buna ‘Love Story’ filminin çizgi romanını eklemiştir.

1961-1962 yıllarında yaptığı bir Paris seyahatinde tanıştığı Opera Mundi adlı Fransız yayın ajansı yetkilileriyle anlaşarak yurtdışında çalışmaya başlamış ve çeşitli kısa aşk öyküleri çizmiştir. 1962’de Türkiye’ye geri dönmüş üç yıl sonra İtalya‘da çalışan çizer arkadaşı Galip Bülkat’ın katkısıyla Alberto Ciolitti ile tanışmış ve onun için çizgi romanlar hazırlamaya başlamıştır.

Faruk Geç, yapıtlarında genellikle aşk, evlilik ve aile ilişkileri üzerinde durur. Köylü, kentli, zengin ya da yoksul, her kesimden insanın duygularını, zayıflıklarını istek ve özlemlerini yansıtmayı amaçlar. Konularını olağan üstünlüklerden uzak olağan, güncel olaylardan seçer. Gerçekçi, en ince ayrıntılara bile önem veren, ama rahat izlenen, yalın bir çizgisi vardır. Çizgi romanda yazım ile çizimi bir bütün olarak görmüş, bu nedenle romanlarını hep kendi yazmış, başka bir yazarla işbirliği yapmamıştır.

1965-1966 arası İngiliz Fleetway Publications adına savaş çizgi romanları yapan Giolitti‘nin İtalya‘daki stüdyosunda ve ardından da Londra‘da bu yayınevinin serilerine katkılarda bulunmayı sürdürmüştür. Sezgin Burak ve kardeşi Ersin Burak ile kuzen olan Faruk Geç, 1967 yılında Haldun Simavi‘nin önerisiyle ‘Gerçek Hayat Hikayeleri’ başlıklı ‘soap opera’ türü çizgi romanları Hürriyet Gazetesi sayfalarında okuyucularla buluşturmaya başlamıştır. Yurt dışında yaşarken dahi çizgi romanlar hazırlamayı sürdürdüğü ve 1981 yılına dek çalıştığı bu gazetenin ardından Güneş Gazetesine transfer olmuş, burada da Ahu Tuğba‘nın hayat hikayesinden uyarladığı bir çizgi romanıyla dikkatleri üzerine çekmiştir.

1955 yılında başladığı Hürriyet gazetesinde aralıksız 26 yıl çalıştı. Daha sonra 1981 yılında Güneş ve 1991 yılında Günaydın gazeteleriyle meslek yaşamını sürdürdü. 1992’de Türkiye ve 1996 yılında da Son Havadis gazetelerinde yıllar boyu yazıp resimlediği “Gerçek Yaşam Öyküleri” ile tanındı. Eserleri halen yurt dışında da yayınlanıyor. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi’ne bağışladığı Tevfik Fikret, Sabahattin Ali ve Nazım Hikmet tabloları nedeniyle Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nden plaket aldı.

Faruk Geç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesiydi. Basın Şeref Kartı ve 2005 Burhan Felek Basın Hizmet Ödülü sahibidir.

Faruk Geç, 3 Ocak 2014 tarihinde 83 yaşında İstanbul’da vefat etti.