Fernando Pessoa kimdir, Geçimini, İngilizce ve Fransızca iş mektupları yazarak kazandı ve yalnız yaşadı.
Fernando Pessoa, 13 Haziran 1888 tarihinde Lizbon, Portekiz‘de doğmuştur. Annesi Maria Madalena Pinheiro Nogueira, babası Joaquim de Seabra Pessoa’dır. Müzik eleştirmeni olan babası o 5 yaşında iken öldü. Daha sonra 7 yaşında iken annesi bir konsolos olan üvey babası ise evlenerek 1896 yılında Güney Afrika Cumhuriyeti‘nin Durban kentine gittiklerinden orada yetişti. Burada tam bir İngiliz eğitimi gördü. Burada geçirdiği yıllarda İngilizcesini hızla ilerleten şair özellikle William Shakespeare ve John Milton gibi yazarların kitaplarına ilgi duydu. Kendisi de ilk şiirlerini İngiliz dilinde yazdı.
Durban High School’da ilk öğrenimini gördü. Lise düzeyindeki eğitimini Cape Town‘da tamamlayan Fernando Pessoa 17 yaşında üniversite öğrenimi için 1905‘te yeniden Lizbon‘a büyük annesi ve halasının yanına döndü. Lizbon Üniversitesi‘nde derslerin öğrenci eylemleriyle kesildiği bir dönemde akademik eğitimini bırakarak bir ithalat şirketinde ticari temsilci ve çevirmen olarak iş yaşamına girdi. Geçimini ticari çevirmenlikle kazandı ve hiç evlenmedi.
1905 yılında 17 yaşında iken Lizbon’a döndükten sonra, dönemin yenilikçi dergilerinden, özellikle de modernistlerin yayın organı Orpheu’da yazdı ve akımın önde gelen estetik kuramcılarından biri oldu. Fernando Pessoa, Lizbon’da yaşamının sonuna kadar kaldı. Geçimini, İngilizce ve Fransızca iş mektupları yazarak kazandı ve yalnız yaşadı. Bu yalnız adam, geçimini çok iyi bildiği İngilizce ve Fransızca dilinde iş mektupları yazarak kazandı. Öldüğünde, 3’ü İngilizce, biri de Portekizce yazdığı şiirlerini içeren 4 kitabı hariç, neredeyse hiçbir kitap yayımlamamıştı.
Fernando Pessoa, John Milton, Percy Bysshe Shelley, John Keats, Edgar Allan Poe, Lord Byron, Walt Whitman, William Shakespeare, Charles Baudelaire‘den etkilenmiş ve ilk şiirlerini, İngilizce olarak, 1905-1908 yılları arasında yazmıştır. 1912 yılında ilk şiirleri “Portekiz ‘Rönesans’ ” hareketinin yayın organı A Aguia dergisinde yayımlandı. Aynı yıllarda, düzyazı metinler (Fausto, Epithalamium, O Marinheiro, Na Floresta do Alheamento, vd.), eleştiri ve denemeler yazdı. 1913’te, fütürist harekette yer aldı ve Sá-Carneiro ile birlikte Portekiz öncü edebiyatını başlatarak, “paulismo” akımını yarattı.
1918 yılında İngilizce şiir kitapları yayınlamaya başladıysa da, 1934 yılında Portekizce yazdığı Mensagem adlı şiiri yazdı ve Ulusal Propaganda Sekreterliği’nin açtığı yarışmada ödül aldı. Ancak ölümünden bir yıl sonra, olağanüstü ün kazandı.
1914 yılında, her şeyi, olabilecek bütün tarzlarda hissetmek için, kendi içinde gücül olarak bulunan farklı yazar kimliklerini aralarında diyaloğa sokarak, onlara yazı aracılığıyla kurmaca bir gerçeklik kazandırdı. Kendi adının yanı sıra farklı yönlerini yansıtan hayali şairlerin (Alberto Caeiro, Ricardo Reis, Alvaro de Campos, vb.) adıyla değişik bakış açıları ve üsluplardaki yapıtlarıyla ve modernist hareket içinde oynadığı rolle, Portekiz edebiyatına Avrupa çapında önem kazandırdı.
Fernando Pessoa, 30 Kasım 1935 tarihinde Lizbon, Portekiz‘de 47 yaşında karaciğer hastalığından ölmüştür.
Eserleri :
35 Sonnets (1918)
English Poems I-II ve (1921)
English Poems III (1921)
1934 – Mensagem
Poesías de Fernando Pessoa (1942, Fernando Pessoa’nın Şiirleri)
Poesías de Alvaro Campos (1944, Alvaro Campos’un Şiirleri)
Poemas de Alberto Caeiro (1946, Alberto Caeiro’nun Şiirleri)
Odas de Ricardo Reis (1946, Ricardo Reis’in Odları)
Páginas de estética y de teoría y crítica literarias (1967 – Estetik ve Edebiyat Kuramı ve Eleştirisi Hakkında Yazılar)
Páginas íntimas de autointerpretación (1966, Kişinin Kendi Eserini Yorumlaması Üzerine Özel Yazılar)
Textos filosóficos (1968, Felsefe Metinleri)
Türkçeye çevirilen eserleri :
Şeytanın Saati (Can Yayınları, 2006)
Sırların Cebiri (Nisan Yayınları, 1995)
Denize Övgü (İyi Şeyler, 1999)
Düşsel ve Gerçek (Dünya Kitapları, 2005)
Anarşist Banker (Can Yayınları, 2006)
Huzursuzluğun Kitabı (Can Yayınları, 2006)
Pessoa Pesso’ yı Anlatıyor (Kırmızı Kedi Yayınevi, 2012)
Fernando Pessoa hakkında ziyaretçi yorumları