Biyografi

Fikret Şeneş kimdir

Ad Soyad: Osman Girgin Doğum Tarihi: 19 Ekim 1987 Nereli: İzmir Meslekler: ,

Fikret Şeneş kimdir, Türk popunun ilk kadın şarkı sözü yazarıdır.

Fikret Şeneş, 1921 yılında İstanbul’da doğmuştur. Annesi Calibe Hanımdır. Mutlu bir evlilik yapan ve yürüten anne-babası tam da bu yüzden “Şeneş” soyadını kendileri seçmiş.

Fikret Şeneş, İstanbul Amerikan Kız Koleji’nden mezun olduktan sonra konservatuvarın şan bölümüne yazılır. Ancak evlendiği için konservatuvarı bitiremeden ayrıldı.

Daha önceleri Erol Büyükburç‘a İngilizce şarkılar yazıyordu.

İlk yazdığı Türkçe şarkı sözü; eşi Bedii Çapa’dan ayrıldıktan sonra birgün 1960’ların sonunda şarkıcı Tanju Okan‘ın dinlettiği Frank Sinatra‘nın söylediği, “Strangers in the Night” adlı şarkıya yazdığı Türkçe sözlü “İki Yabancı” adlı parçasıdır.

Piyano çalıp İngilizce şarkılar söylemeye 12 yaşında başlayan Fikret Şeneş’in, 40 yaşından sonra yazmaya başladım dediği şarkı sözlerinin sayısı 300′ü bulur ve bunlardan 85′ini “şarkılarımın en iyi vitrinidir” dediği Ajda Pekkan’a verir.

“Haykıracak Nefesim Kalmasa Bile”, “Bir Günah Gibi”, “Yeniden Başlasın”, “Uykusuz Her Gece”, “Kimler Geldi Kimler Geçti”, “Hoş Gör Sen”, “Kapı açık Arkanı dön ve çık” “Bir Başkadır Benim Memleketim” gibi Türk pop müziğine damgasını vurmuş şarkıların sözlerini yazmıştır.
Türk Popu’na 300’a yakın eser bırakmış olan Fikret Şeneş en son 1996 yılında Ajda Pekkan için “Bir Hata” adlı şarkıyı yazmış, ondan beri söz yazmıyor.

Başta Ajda Pekkan olmak üzere Semiramis Pekkan, Sevda Karaca, Işıl Yücesoy, Zerrin Özer, Nilüfer, Semiha Yankı, Ayla Dikmen, Neco, Zaliha, Tanju Okan, Sibel Egemen, Şenay, Ayten Alpman, Selçuk Ural, Gönül Yazar, Gökhan gibi birçok önemli yorumcu Fikret Şeneş’in yazdığı şarkı sözlerini plak yapmışlardır.

Fikret Şeneş, Amerikan Kız Koleji’nden mezun olacağı yıl 1937 yılında 16 yaşında Bedii Çapa ile evlendi 18 yıl evli kaldı. Eşinin şarkıcı Gönül Yazar ile beraberliğini öğrenince 1955 yılında boşandı. Bu evliliğinden Şamdan kulübünün kurucuları olan Ahmet Çapa (d.1945) (2011 yılında vefat etti.) ve Celal Çapa (d. 1954) adında iki oğlu var.

Fikret Şeneş, boşandıktan sonra 1956 yılında adının Kemal olduğu öğrenilen askeri pilot olan birine aşık olur. Sözlenirler, evlilik planları yapılır ama müstakbel hayat arkadaşı olarak seçtiği adamın bir çapkınlık haberi çalınıyor kulağına, sonuçta evlenmez. Fakat unutamaz da, unutmuyor, unutmak istemiyor da 50 yıl boyunca kalbine gömüyor bu aşkı. Sonrası mı? Sonrası biraz “Bir günah gibi sakladım seni/ Kimse görmedi seninle beni/ Ağlarken içim/ Güldü gözlerim” biraz da “Kimler geldi/ Hayatımdan kimler geçti/ Hiçbirisi hasretini gidermedi/ En güzeli senin kadar sevilmedi/ Kimler geldi/ Kimler geçti”

Fikret Şeneş’in “Kızım gibi, arkadaşım gibi ve şarkılarımın en iyi vitrini” dediği Ajda Pekkan’la tanışmasına dair anısı unutulacak gibi değil: “Ben oğullarını bir anlamda babasız büyüten bir kadın olarak prensip sahibiyimdir. Gençliklerinde derdim ki: ‘Her akşam saat sekizde evde olunacak ve yemeğe yetişilecek.’ Bu olmazsa olmaz bir ritüeldi benim için ve oğullarım da buna her zaman riayet etti. Ama bir akşam Ahmet gecikti. Saat sekizi on geçiyor yok, çeyrek geçiyor yok. Neyse kısa bir süre sonra geldi bu. ‘Anne arkadaşın teknesiyle adaya gitmiştik, hava bozdu. Zor geldik, o yüzden geciktik’ dedi. ‘Kimmiş o arkadaşların’ dedim. Birkaç isim saydı arada ‘Ajda da vardı’ dedi. Ben tanımıyorum Ajda’yı falan. Öyle sinirliyim ki ‘Doğru odana geç’ dedim. Ama sinirim had safhada. Arkasından gittim, odasında gitarı var. Gitarı aldığım gibi kafasına geçirdim. Sonra Ahmet’i İsviçre’ye yolladım bir ara. O dönemde, zamanın ünlü müzik kulüplerinden Çatı’da İlham Gencer’in orkestrası çalıyor. Onu dinlemeye gitmişiz arkadaşlarla. Yanıma genç, güzel bir kız geldi. ‘Ben Ahmet’in arkadaşıyım. Benim yüzümden sizden azar işitmiş, o Ajda benim’ dedi. Ahmet buna, benim söz yazdığımı söylemiş. ‘Ben de şarkı söylüyorum, bana da söz yazar mısınız ?’ dedi. Ve bizim hikaye böyle başladı”

Yazdığı tüm şarkılar aradan uzun yıllar geçmesine rağmen hala dillerde ve kuşaktan kuşağa aktarılan Fikret Şeneş için kalıcı olmanın en önemli şartı, samimiyettir.

Çağan Irmak’ın ‘Issız Adam’ filminde Ayla Dikmen‘in sesinden, sözlerini Fikret Şeneş’in yazdığı “Anlamazdın” şarkısı kullanıldı.