Florence Nightingale kimdir
Florence Nightingale kimdir, Hemşire
Modern hemşireliğin kurucusudur.
Florence Nightingale, 12 Mayıs 1820 tarihinde Floransa, İtalya‘da William Nightingale, Frances Nightingale çiftinin kızı olarak doğmuştur. Parthenope adında bir ablası vardır. Babası tarafından eğitilen Florence, Yunanca, Latince, Almanca, İtalyanca, Fransızca, matematik ve tarih konularında bilgili, aydın ve eğitimli bir kadın olarak yetişti. Londra‘da Londra King’s Kolejinden mezun oldu.
Kırım Savaşı sırasında eğitim alanolarak öne çıkmış, savaşta yaralanan askerlerin tedavi ve bakımlarını yapmışlardır.
Döneminde hastaneler bakımsız, kalabalık, hasta bakıcılar ise kaba ve eğitimsiz olduğundan, ailesi bir hastanede çalışma isteğine karşı çıktı. Bunun üzerine hastaneleri dolaşıp, hastaları gözlemleyerek, hastanelerin nasıl düzene girebileceği hakkında deneyim kazandı.
Florence Nightingale daha küçük yaşlarda hastanelerde hastalara yeterince ilgi gösterilmediğini düşünür ve bunu düzeltmek için hasta bakıcı olmak ister. Ailesi Nightingale’e izin vermez. Hasta bakıcıların hastalarla birlikte pis işler yaptıklarını söyler ve karşı çıkar. Çünkü o dönemlerde hasta bakıcılık hiç bir işi olmayan kızların yaptığı pis bir iştir. Ailesine ne kadar baskı yapsa da kabul ettiremez ve ailesinden ayrılarak hastabakıcı olur. Hasta bakıcılığın kötü adını silmek ve bunu meslek haline getirmek ister.
p>
Pretestan Kadın Diyakozlar Enstitüsü’nden üç aylık temel bir hemşirelik kursu almak üzere 1851 yılındth Hastanesi’ne gitti. Hastabakıcılığı ve hastane yönetimi üzerine incelemeler yaptı. Kursun ardından bir süre Paris yakınındaki Merhamet Rahibelerinin yanında kaldı. İki yıl sonra ailesinin karşı çıkmasına rağmen, Londra’nın Harley Sokağı’ndaki kadın hastaların bakıldığı bir hastanede yönetici oldu.
1853 yılında Londra’daki hasta kadınların bakımı kurumuna yönetici olarak getirildi. 1853- 1856 yılları arasında olan Kırım Savaşında İngiliz ordusundaki yaralı askerlere bakmak üzere 1854 yılında otuz sekiz gönüllü hemşire ve rahibelerle İstanbul Selimiye’de Selimiye kışlasında kurulan askeri hastaneye gönderildi. Üsküdar’a vardığında hastanenin bakımsız olduğunu ve insanların savaş yaralarından çok, sıtma ve çeşitli bulaşıcı hastalıklar nedeniyle öldüğünü gördüler. Yoğun bir çalışma sonucu, gerekli malzeme ve eksiklikleri gidererek, hastaneyi sağlık koşullarına uygun bir hale getirdi. Bu uğraşların sonucunda ölüm oranı yüzde 42’den yüzde 2’ye indi.
Savaş sonrası döndüğü İngiltere de kurulan Ordu Sağlığı Kraliyet Komisyonunda görev almıştır.
Ayrıca İtalyanca, Fransızca ve İngilizce öğrenmiştir. Savaşın zor koşullarında, gece gündüz demeden yaralılara baktığı için askerler ona Lambalı Kadın adını vermiştir.
Savaştan sonra 1860 yılında Londra’da St Thomas’ Hospital’da halkın verdiği bağışlar ile kendi hemşirelik okulu açmıştır. Bu adımla hemşirelik bir meslek olarak kabul edildi. Şu anda bu okul King’s College London’ın parçasıdır. 1907 yılında Order of Merit Liyakat Nişanı alan ilk kadın olmuştur.
Sosyal reformları İngiliz toplumunun tüm kesimlerine yönelik sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, Hindistan’daki açlık yardımını savunmak, kadınlara aşırı sert olarak gördüğü fuhuş yasalarını ortadan kaldırma ve kadınların iş gücüne katılımını kabul ettirme şekillerini genişletme çalışmaları olmuştur.
1961 yılında, Türkiye‘de, Şişli‘de açılan ilk Yüksek Hemşirelik Okulu’na onun adı verilmiştir. (1989’da merkez olarak kurulan Florence Nightingale Hastanesi de denen binada şimdi şapka biçiminde camdan bir ek bina daha yapılmıştır.) Böylece dünya üzerinde ismini altın harflerle yazdıran ilk hemşire olmuştur. İstanbul’da onun adına bir özel hastane mevcuttur.
Florence Nightingale, 13 Ağustos 1910 tarihinde Londra, İngiltere’de 90 yaşında ölmüştür.
Doğum günü her yıl “Uluslararası Hemşireleri Günü” olarak kutlanmaktadır.
Kitapları :
1860 – Notes on Nursing (Hemşirelik Üzerine Notlar)
Florence Nightingale hakkında ziyaretçi yorumları