Frederik Willem de Klerk kimdir

Frederik Willem de Klerk kimdir, Güney Afrika Cumhuriyeti Devlet başkanı.

Frederik Willem de Klerk ; 1989 Eylül’ünden 1994 Mayıs’ına kadar görev yapmış olan Aparthayd dönemi Güney Afrika Cumhuriyeti’nin son devlet başkanıdır. ( Aparthayd :Güney Afrika Cumhuriyeti’nde 1948 – 1994 yılları arasında, Ulusal Parti hükümeti tarafından uygulanan ırkçı ayrımcılık sistemidir.) De Klerk Güney Afrika’daki ırkçı ayrım politikası aparthaydın sonunu hazırlaması ve Güney Afrika’nın çok ırklı bir demokrasiye dönüşümünü desteklemesi ile tanınır.

18 Mart 1936’da Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentinde doğan Frederik Willem de Klerk Monument High School’daki eğitiminden sonra Potchefstroom Üniversitesinde okudu ve hukuk bölümünü bitirdi. 1972 yılında Güney Afrika parlamentosu House Assembly üyesi ol Partinin enformasyon müdürlüğüne getirildi.

Frederik Willem de Klerk 1978 yılında kabineye girdi ve çevre planlaması, posta ve telekomünikasyon, iç işleri ve eğitim bakanlıkları yaptı. De Klerk, 1982 yılında ülkenin en yoğun nüfuslu bölgesi olan Transvaal’da Ulusal Parti (sonradan Yeni Ulusal Parti adını aldı) başkanlığına getirildi; 1989 yılında da devlet başkanlığına seçildi.

Cumhurbaşkanı seçildikten sonra ülkede bulunan yedi atom bombasını imha ettirdi.

Başkan olduktan kısa bir süre sonra ‘Apartheid’ ( ırk ayrımcılığı ) uygulamalarını yavaş yavaş yürürlükten kaldırmaya başladı ve böylece 1994 yılında yapılan ilk ırk ayrımsız seçime zemin hazırladı. 1990 yılında Afrika Ulusal Kongresi ( African National Congress) ve diğer siyah özgürlük hareketi partilerinin üzerindeki 30 yıllık yasağı kaldıran de Klerk ANC lideri Nelson Mandela’yı da serbest bıraktı.

Mayıs 1994’de Mandela devlet başkanı seçilince de Klerk de başkan yardımcısı oldu. Nelson Mandela‘nın başkanlığı döneminde 1996’ya kadar Güney Afrika’nın başkan yardımcılarından biriydi. Bu pozisyonda yeralmış en son beyaz kendisi olmuştur. Yeni Ulusal Partinin başkanı da olan Frederik Willem de Klerk seçimlerden sonra başkan yardımcılığı görevini bırakıp 9 Eylül 1997 tarihinde aktif siyasi yaşamına son verme kararı aldı.

Aparthaydın sona erdirilmesindeki rolünden ötürü 1993’te Nelson Mandela ile birlikte Nobel Barış ödülünü almıştır.

Frederik Willem de Klerk’e 1991 yılında da yine Mandela’yla birlikte UNESCO tarafından Houphouet Boigny ödülü verilmiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.