George Soros kimdir, 1992 yılında gerçekleşen Kara Çarşamba ekonomik krizi sırasında bir gün içerisinde 1 milyar dolar kazanarak “İngiliz Bankalarını Soyan Adam” ünvanı kazanan Macar–Amerikan asıllı döviz spekülatörü, hisse senedi yatırımcısı, iş adamı ve hayırsever. Soros Fund Management şirketi ve Open Society İnstitute vakfının kurucusu olan Soros, 14 milyar dolarlık net mal varlığıyla dünyanın en zengin insanlarından birisidir.
George Soros, 12 Ağustos 1930 tarihinde, Budapeşte, Macaristan’da dünyaya geldi. Esperanto dilini kullanan yazar Tivadar Soros, ünlü ekonomistin babasıydı; I. Dünya Savaşı sırasında esir düşmüş bir Yahudi olan Tivadar Schwartz, Rusya’daki eski kampından kaçmasının ardından soyadını Soros olarak değiştirmiş ve de böylede yükselen anti-seminist hareketlerden kaçmayı başarmıştı.
Babasından Esperanto dilini öğrenen George Soros, bu yapay dili aile ortamında doğal olarak öğrenen ilk insanlardan birisi oldu. Yahudi bir ailede büyüyen Soros, 1944 yılında gerçekleşen Almanya’nın Macaristan’ı işgali sırasında 13 yaşındaydı. Yahudi Konseyi için çalışan genç Soros’un durumu tehlikedeydi fakat babası tam gerektiği zamanda devreye girerek hayatını kurt217;nda çalışan görevlilerden birisine rüşvet vererek genç Soros’u o görevlinin torunu olarak gösteren Tivadar Soros, böylece oğlunun hayatını kurtarmış oldu.
Sovyet ve Alman güçlerin göğüs göğüse çarpıştığı 19 Aralık 1944 tarihli Budapeşte Savaşı’ndan sağ kurtulan Soros, savaşın bitmesinin ardından geçekleşen 1945–1946 yılları arasındaki hiperenfilasyon döneminde mücevher ve değerli taşların satışını gerçekleştirerek hayatını sürdürdü.
1947 senesinde İngiltere’ye göç eden Soros, Londra Ekonomi Okulu (London School of Economics)’na kayıt oldu ve bu okulu 1952 yılında başarıyla bitirdi.
1956 yılında New York’a taşınan Soros, F.M. Mayer ile beraber 1956–1959 yılları arasında arbitraj tüccarı olarak çalışmasının ardından Wertheim Şirketi’ne geçerek burada 1959–1963 yılları arasında ekonomi analisti olarak görev yaptı. Wertheim’de çalıştığı yıllarda Karl Popper’ın fikirlerine dayalı bir düşünümsellik teorisi ortaya atan Soros, bu teorinin gerektirdiği pratiği elde etmek için bir süre yatırımcı olarak çalışarak ekonominin iniş çıkışlarını hazmetti.
1963–1973 yılları arasında Arnhold and S. Bleichroeder adlı yatırım firmasında başkan yardımcısı olarak görev yapan Soros, 1973 yılında bu şirketteki görevinden istifa ederek Wall Street’in yolunu tuttu. Artık kendisini destekleyecek kadar yatırım yaptığını düşünen iş adamı, kısa bir süre içerisinde 500.000 dolarlık bir kazancın olası olduğunu hesaplamıştı.
1970 yılında Quantum Vakfı’nın kuruluşuna Jim Rogers ile beraber ortak k büyüttü.
Soros’un asıl yeteneği, ününün ve parasının kaynağı ise döviz spekülasyonuydu. İngiltere’de 16 Eylül 1992 tarihinde gerçekleşen ve tarihte Kara Çarşamba olarak anılan ekonomik krizde döviz kuru ile oynayarak sadece bir gün içerisinde toplam 1.1 milyar dolarlık bir kar elde etti. İngiltere bankalarının krizdeki toplam zarar 3.4 milyar dolar olurken, bunun 1/3’üne tek başına sebep olan Soros’a “İngiltere Merkez Bankası’nı Soyan Adam” lakabı takıldı.
Karl Popper’ın açık toplum felsefesinden etkilenen George Soros, 1993 yılında Açık Toplum Enstitüsü’nü kurdu. Dünyaya açık toplum modelini yaymaya çalışan kurumun azgelişmiş ülkelere yaptığı yardım miktarı, 2000’li yılların sonunda Birleşmiş Milletler’in yaptığı yardım miktarını aşmış durumdaydı.
Kimi insanların alçak gönüllü ve yardımsever, kimilerinin ise her hareketi kendi çıkarına olan bir anti-hümanist olarak gördüğü Soros, son otuz yıldır finans çevrelerini en çok etkileyen isim olma özelliğini hiç kaybetmedi. 7.2 Milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zengin 29. İnsanı olan Soros, 1979 yılından bu yana çeşitli hayır kuruluşları ve devletlere toplam 7 milyar dolara yakın bağışta bulundu.