Giovanni Domenico Cassini kimdir
Giovanni Domenico Cassini kimdir, Matematikçi, astronom.
Mühendislik ve astronomi alanındaki çalışmalarıyla bilinir. Satürn’ün uyduları ve halkalarını keşfetmiştir.
Giovanni Domenico Cassini, 8 Haziran 1625 tarihinde Perinaldo, İtalya‘da Jacopo Cassini ve Julia Crovesi çiftinin oğlu olarak doğmuştur. Annesinin kardeşi tarafından büyütüldü. İki yıl Vallebone’da eğitim gördükten sonra Cenova’daki Cizvit Koleji’ne girdi. Astroloji, astronomi ve matematiğe ilgi gösterdi. Bundan sonra San Fructuoso’nun manastırında eğitim gördü. İtalya’da büyüyen Giovanni Domenico Cassini, 44 yaşında iken 1669 yılında Fransa‘ya taşındı ve 1673 yılında Fransa vatandaşı oldu. Fransa’ya taşındıktan sonra adını Fransız versiyonu olan Jean-Dominique Cassini’ye çevirdi.
Giovanni Domenico Cassini 1648 yılında Panzano Gözlemevinde işe başladı. Gökbilim alanında yaptığı ilk çalışmalar, esas olarak Güneş’in gözlemiydi; ancak dikkatini, daha güçlü teleskoplar elde ettikten sonra gezegenlere çevirdi. 1650 yılında Bologna Üniversitesi‘nde matematik ve astronomi profesörü olarak görevlendirildi. Bu pozisyon, Cassini’nin kariyerinde ilerleme sağlamada büyük rol oynayan patron Malvasia’nın desteğiyle gerçekleşti.
Giovanni Domenico Cassini, Fransa’nın topografya haritasının çıkarılması projesinde çalışmıştır. Cassini, Satürn gezegeninin dört uydusunu keşfetti ve Satürn halkalarının bölünmesini kaydetti.
Başlangıçta Dünya’nın güneş sisteminin merkezi olduğuna inanan Giovanni Domenico Cassini, daha sonra Copernicus ve Tycho Brahe tarafından önerilen güneş sistemi modelini kabul etti. 1659 yılında Tycho Brahe hipotezi ile uyumlu bir gezegen sistemi modeli sundu. Birkaç yıl sonra, 1661’de Johannes Kepler‘in eserlerinden ilham alarak güneş tutulmalarının ardışık evrelerini haritalama yöntemi geliştirdi ve San Petronio’daki gözlemlerine dayanarak yeni güneş sistemi tabloları 1662’de yayınladı.
1663 yılında Papa Clement IX, Po Nehri’nin sel baskınlarına karşı tahkimat çalışmalarında bulunmasını istedi. Bu konuda çalışmalar yaptı.
Fransa Kralı XIV. Louis, Cassini’nin çalışmalarından oldukça etkilendi ve onu Paris‘e davet etti. 25 Şubat 1669 tarihinde Fransa‘ya taşındı ve 1671 yılında açılan Paris Gözlemevi’nin kurulmasına yardım etti. Hayatının geri kalanı boyunca Paris Gözlemevi’nde çalıştı. Mars ve Jüpiter’in dönme sürelerini belirledi. Satürn’ün uyduları ve halkalarını keşfetti.
Hayatının en önemli çalışmalarından biri Satürn‘ün dört uydusunu keşfedilmesidir: Iapetus, Rhea, Tethys ve Dione. Ayrıca Satürn’ün halkalarında Cassini Bölümü olarak bilinen yeri keşfeden ilk kişi oldu.
1670’lerde Fransa’nın topografik haritasını oluşturmak için bir proje üzerinde çalışmaya başladı. Bu topografik harita, geleneksel olarak hem doğal hem de insan yapımı özellikleri gösteren geniş ölçekli detaylarla karakterize edilen bir harita türüdür. Projesi oğlu Jacques Cassini tarafından devam ettirildi ve sonuçta torunu César-François Cassini de Thury tarafından bitirildi.
Zodyak ışığı olgusunun doğru açıklamasını 1683’te sundu. Zodyak ışığı, gezegenler arası alanda tozlu nesnelerin yol açtığı gece gökyüzünde görülen dağınık bir beyaz ışıma. Bazı kaynaklara göre, onu Güneş’in etrafında toz parçacıkları olarak açıkladı.
Giovanni Domenico Cassini, 1674 yılında Bir Fransız teğmenin kızı olan Geneviève de Laistre ile evlendi. İki oğlu oldu.
Giovanni Domenico Cassini, 1711 yılında kör oldu.
Giovanni Domenico Cassini, 14 Eylül 1712 tarihinde Paris, Fransa’da 87 yaşında ölmüştür.
1997 yılında Satürn‘e fırlatılan uzay sondasına Cassini’nin adı verilmiştir. Bu uzay sondası Satürn’e giden dördüncü, yörüngeye oturan ilk sonda olmuştur.
Giovanni Domenico Cassini hakkında ziyaretçi yorumları