Guglielmo Marconi kimdir, İtalyan fizikçi ve mucit.
Guglielmo Marconi, 25 Nisan 1874 yılında Bologna‘da dünyaya geldi. Babası İtalyan, annesi İrlanda asıllıydı. Varlıklı bir ailenin oğlu olan Gugliemo, Floransa‘da ve Bologna’da iyi bir eğitim gördü. Çocukluğundan beri fizik ve elektriğe ilgi duyuyordu. Bu yüzden, Maxvell ve Rudolf Hertz’in bugün telsiz dalgaları olarak bilinen elektrik dalgalarının gerçekliğini ve özelliklerini kanıtlayan deneylerinden çok etkilendi. Daha on beş yaşında olmasına rağmen bu teorileri insanlığın haberleşmesinde kullanılır hale getirmeyi kafasına koymuştu.
Genç adam, 1895 yılında babasının Pontecchio’daki yazlık evinde çalışmalara başladı. Albay Crawley, Marconi’nin çalıştığı kaba araçları anlatırken şöyle diyordu:
”Onun ileticisi, çok taraflı bir kıvılcım siperi, bir endikasyon bobini ve bir mors anahtarından oluşmuştu. Reseptörü ise Branly’nin kullandığı bir dalga reseptöründrler bir elektrik zilinin çekiciliğinden gelen darbelerle nötralize oluyordu. İç devre ise Popof’un kullandığı gibi bir kesici ile kapatılıyordu. Bununla birlikte kullanılan bütün araçlarda Marconi pek çok değişiklikler yapmıştı. Bu ilk çalışmalarının sonuna doğru genç adam kıvılcım siperinin bir ucunu antene, bir ucunu toprağa vererek yepyeni bir şey çıkardı ortaya. Telsizle haberleşmenin ilk pratik sistemi işte böylece doğdu.”
Marconi bu ilkel araçlar koleksiyonundan olağanüstü sonuçlar alıyordu. Bir milden fazla bir uzaklığa ilk telsiz mesajını vermeyi başardı. 1896 yılında ise bunu iki misline yükseltebilmişti.
Aracını aynı yıl İngiltere‘ye götüren Marconi, geçici patent almak üzere 2 Haziran’da Patent Dairesi’ne başvurdu. Marconi İngiltere’deki ilk gösterisini Londra‘daki Merkez Postanesi’nin damında yaptı. Birçok hükümet ve postane yetkilisi bu olayı izlemeye gelmişti. Ordu ve donanma temsilcileri ise Marconi’nin Salisbury ovasında yaptığı gösteriyi izlediler. Sonunda, Penarth ile Brean Down arasında yapılan deneyle telsiz mesajları Bristol kanalının on millik uzaklığını aşabildi.
Marconi, 1897 yılında Kral Humbert ve Kraliçe Margherita önünde gösteriler yaptı. Aynı yıl temmuz ayında kurulan ” Telsiz Telgraf ve İşaret Şirketi”yle telsiz, ticari bir değer olarak kabul ediliyordu. Bu şirket üç yıl sonra Marconi’nin Telsiz Telgraf Şirketi oldu. Şirket kaşifinin öncü çalışmalarını geliştirip ilerleterek pek çok yerde telsiz istasyonları kurdu. Marconi bir yandan çalışmalarını sürdürürken bir yandan da başarılarının pratik hayata uygulanmasını izliyordu. 1898 yılında aracını ilk defa bir fenere yerleştirdi. Böylece East Goodwin feneri ile on iki mil ötedeki South Foreland feneri arasında ilişki kuruldu.
Bu yeniliğin ne kadar yararlı olduğu kısa sürede kanıtlandı: 1899 yılının Mart ayında büyük bir gemi East Goodwin fenerine çarptı. Hemen telsizle yollanan harı, tayfaların ve yolcuların hayatlarının kurtarılmasını sağladılar.
Yine 1899 yılında Manş Denizi Kanalı’nda ilk defa telsiz kabloları döşendi. Böylece yazın, donanma manevralarına katılan gemiler arasında, 74 millik bir uzaklıktan haberleşme sağlanabildi. Daha yüksek antenler ve daha uzun dalgalar kullana Marconi, iletim uzaklığını gittikçe artırıyordu. Kanalda elde ettiği zaferden sonra şimdi bütün cesaretiyle Atlantik‘i fethetmeye kalkışmıştı. Böylece 1900 yılının Ekim ayında Cornwall’da ilk denizaşırı telsiz istasyonunu kurmayı başladı. Yetmiş metre uzunlukta anten direkleri dikti. Ama bu direkler bir fırtınada devrildiler. Bunun üzerine Marconi onar metre daha kısa direkler dikmek zorunda kaldı. İngiltere yakasındaki istasyonun kurulması tamamlanınca kaşif alelacele, Newfoundland’a gitti. Orada da alıcı istasyonu kuracaktı. Burada da pek çok güçlükle karşılaşan Marconi yine de yılmayarak bu güçlüklerin de üstesinden geldi. Kocaman uçurtmalar kullanarak 140 metre yükselttiği antenini dikerek alıcı istasyonunu kurmayı başardı. 12 Aralık 1901’de verilen mesaj, Newfoundland’dan alındı. Marconi, daha ilk denemesinde Atlantik üzerine köprüsünü kurmayı başarmıştı. İşte o günden sonra telsiz telgraf bir deney olmaktan çıkarak yerine oturmuş pratik bir hizmet niteliğiyle insanlığın yararına sunuldu.
Çalışmalarına devam eden Marconi, 1910 yılında İrlanda’daki istasyonunda Buenos Aires‘den altı bin mil uzaklıktan gelen bir mesajı rahatça aldı. İki yıl sonra devamlı dalga meydana getiren ”spark” sistemini icat etti. Bu buluşundan sonra 1918 yılında Avustralya‘ya mesaj yollamayı başaracaktı.
1914 yılında savaşın patlamasıyla Marconi’nin ilgisi telsizi askeri alanda değerlendirmeye yöneldi. 1916 yılında telsiz dalgalarını belirli bir yere kanalize etmek için ” ultra kısa” dalgalaroni için başka uğraşılar da ortaya çıkmıştı. İtalyan ordusunda ve donanmasında görev aldı. Aynı zamanda Amerika‘ya Barış Konferansı‘na giden askeri kurulda tam yetkiyle görevlendirilmişti. Orada ülkesi adına bir çok anlaşma imzaladı.
1919 yılında Chelmsford’daki şirketi dünyada ilk yayın istasyonunu kurdu.
Kısa dalga üzerine deneylerini ve ışın yayını sisteminin kurulmasını aynı yönde daha ileri araştırmalar izledi. Önceleri ultra-kısa ve mikro dalgaların düz bir çizgi çizerek gittikleri sanılıyordu. 1932 yılında Marconi, onların da ışık gibi tam düz olmayan bir yol izlediklerini açıkladı.
1933 yılında telsizin pratik yararlarına yönelen Marconi, düşük güçte kısa dalga iletiminde büyük ilerlemeler sağladı. Dünya haberleşmesinin bundan böyle ultra kısa ve mikro dalgalarla yapılacağı su götürmez bir gerçek olarak kabul edilmeliydi.
Marconi’nin buluşlarından geçen yüzyılın sonunda en çok yararlanılanı, telsizle deniz üzerindeki araçların güvenliklerini sağlamak oldu. 1934 yılında kendi araştırma gemisi Elletra ile yaptığı bir deneyde limana kör girmeyi başardı. Perdeli bir odadan gemiyi yöneterek büyük bir rahatlık ve ustalıkla gemisini limana sokabilmişti.
Aynı yıl Marconi’nin sağlığı da adam akıllı bozulmuştu. Doktorlar dinlenmesini salık veriyorlardı oysa o deneylerine ve gezilerine devam etti. Faşizme yürekten bağlı biri olsa da insanlığa olan hizmetleri çok büyüktü. Bu hizmetlerin karşılığını da gören Marconi’ye 1909 yılında fizik dalında Nobel Ödülü verildi. 1915 yılında da İtalyan Senatosu‘na üye oldu.
Telsiz Telgrafın mucidi 1937 yılında 20 Temmuz günü evinde geçirdiği çok ağır bir kalp krizi sonucu öldü.
Guglielmo Marconi hakkında ziyaretçi yorumları