Haşim İşcan kimdir, İstanbul Belediye Eski Başkanı.
Haşim İşcan, 1 Ocak 1898 tarihinde Edirne‘de doğmuştur. Tam adı Süleyman Haşim İşcan’dır. İlkokul ve ortaokulu Edirne’de Edirne Rüşdiyesinde okuduktan sonra Edirne Lisesi’nden mezun oldu. Mülkiye’de öğrenci iken Paşaeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti’nin direniş hareketlerine katıldı. Bu amaçla toplanan Büyük Edirne Kongresinde divan katipliği ve delegelik yaptı. Yunanlıların Edirne’yi ve Bütün Trakya’yı işgal etmelerinden bir süre sonra Edirneli bir çok kimse ile birlikte tutuklanarak Girit’e sürüldü. Altı ay süren esirlik hayatından sonra Sakarya zaferi ile birlikte yurda döndü. Mülkiye sınavlarını vererek pekiyi derece ile 1922 yılında mezun oldu. Ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesini bitirdi. Edirne’de dört yıl tarım ve ticaretle uğraştı.
1925 yı Okulu’nda ve 1926 yılında Edirne Erkek Lisesi’nde öğretmenlik yaptı. Edirne Türk Ocağı başkanlığı yaptı. Bu görevinin yanı sıra gazetecilik yaptı ve Halkevi çalışmalarına katıldı.
Haşim İşcan, 1927 yılında Umumi Müfettişlik özel kalem müdürlüğü, kaymakamlık, emniyet müdürlüğü ve mülkiye müfettişlik gibi görevlerde bulundu. 1931 yılında Siverek kaymakamlığı ile başlayan yöneticilik yaşamını 1935 yılında Tekirdağ ve 1936 yılında Erzurum, 1940 yılında Antalya, 1945 yılında Bursa, 1950 yılında Samsun illerinde valilik yaparak sürdürdü. Bu yörelerde 400’den fazla ilkokul açtı. Hastane, liman, stadyum, park, kütüphane ve halkevi gibi yararlı kurumlar kazandırdı. 1950’den sonra bir süre merkez valiliğine alındı.
Haşim İşcan, 1950 yılında Toprak ve İskân müdürü olarak atandı; bu görevi sırasında Romanya, Bulgaristan ve Yugoslavya‘dan gelen göçmenlerin yerleştirilmesinde örnek bir başarı sergiledi. Toprak ve İskân müdürü iken 1953 yılında emekli oldu.
1963 Yerel Seçimleri’nde Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adayı olarak İstanbul belediye başkanlığı seçimlerine katıldı, ancak kazanamadı. Seçimden galip çıkan Adalet Partisi (AP) adayı Nuri Eroğan‘ın başkanlığı, CHP‘nin başvurusu üzerine Denizcilik Bankası Hukuk Müşavirliğinden yasal sürede istifa etmediği gerekçesi ile iptal edildi. Haşim İşcan belediye başkanlığına getirildi.
Haşim İşcan, 10 Aralık 1963 – 11 Mart 1968 tarihleri arasında İstanbul Belediye Başkanı olarak görev yaptı. İlk iş olarak trafik sıkışıklığını çözecek projeleri devreye soktu. Yeraltı ve yerüstü geçitlerine özel bir önem verdi.
Haşim İşcan belediye başkanlığı sırasında Galata Kulesi‘ni restore etti ve turizme açtı. İstanbul’da Saraçhane (Haşim İşcan Geçidi), Unkapanı Geçidi, Eminönü Meydanı yaya köprüsü, Karaköy Yeraltı Geçidi ve çarşısı, Üsküdar Meydanı gibi eserlere imzasını attı, birçok sokağın onarımı, genişletilmesi ve asfaltlamasına katkıda bulundu.
Taksim Gezi Parkı‘nı düzenledi. Burada 22 dükkân, 1 kafeterya, 1 sanat galerisi ve büyük bir gazino inşa etti. Kadıköy Belediye Şubesi çevresinde 24 dükkân yaptı. İstanbul’a 8 çocuk bahçesi kazandırdı. Parkları tanzim etti. Florya’da mevcut turistik tesislere ve motellere 12 lojmanlı bir motel ilave etti. Güneş Plajı tamamlandı. Bebek Bahçesi’ndeki (Parkı’ndaki) Belediye Gazinosu yeniden yapıldı; park düzenlendi. Sultanahmet Meydanı’ndaki havuz tamamlandı. Sultanahmet Camii ve Ayasofya Müzesi çevresi aydınlatıldı. Beşiktaş’taki eski bina modern bir belediye şubesine dönüştürüldü. Taşlıtarla, Basınköy, Havacılar Sitesi, Ihlamur Deresi, Zeytinburnu, Ortaköy-Arnavutköy, Üsküdar-Kadıköy, Kadıköy-Selamiçeşme kanal ve kolektör inşası sürdürüldü.
Fatih Sultan Mehmed‘in Heykelini Yaptırma Derneği’ni kurdu. Ancak ödenek yetersizliği nedeniyle amacına ulaşamadı.
Haşim İşcan, 1927 yılında Diyarbakır, Siverek’de görevli iken Atifet Hanımla evlenmiş, bu evlilikten Günaç Akgün adında bir kızı olmuştur.
Haşim İşcan, 11 Mart 1968 tarihinde İstanbul’da geçirdiği beyin kanaması sonucu 70 yaşında ölmüştür. Ölümünden sonra Saraçhanebaşı’ndaki alt ve üst geçide adı verildi.
Valilik yaptığı Antalya’da bir mahalleye de “Haşim İşcan” adı verilmiştir. Ayrıca İzmir Bornova’da bir semtin adı da Haşim İşcan’dır. Bursa merkezde büyük bir cadde ismi de Haşim İşcan dır. Ayrıca Antalya merkezde Haşim İŞCAN kültür merkezi vardır. Erzurum’da bir ilkokula adı verilmiştir.