Biyografi

İdris Bal kimdir

Ad Soyad: Osman Girgin Doğum Tarihi: 19 Ekim 1987 Nereli: İzmir Meslekler: ,

İdris Bal kimdir, İdris Bal, 25 Nisan 1968 tarihinde Kütahya Altıntaş’da doğmuştur. Babasının adı Ahmet, annesinin adı Nesrin’dir. 1979 yılında Kütahya’da ilkokulu tamamladı. Yatılı Öğretmen Okulu sınavlarına girerek Savaştepe Öğretmen Lisesi’ni kazandı. Orta ve Lise eğitimini bu okulda tamamlayarak 1985 yılında mezun oldu.

İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden 1989 yılında mezun oldu. Mezuniyet sonrası Araştırma Görevliliği sınavını kazanarak, aynı yılın Aralık ayında, Polis Akademisi‘nde Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. 1990 yılında İngiltere‘nin Nottingham Üniversitesine Yüksek Lisans ve Doktora yapmak üzere gönderildi. Yüksek lisansını İngiltere’de Nottingham Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünde 1992 yılında tamamladı. Mastır tezinin başlığı: ‘Possibility of Integration Among Turkic Republics and Turkey’ (Türkiye ile Türk Cumhuriyetleri Arasında Bütünleşme İhtimali) idi. Yüksek lisans esnasında tez çalışmaları başlamadan önce uluslararası ilişkiler, dış politika, dünya ekonomisi, Doğu Batı ilişkileri, terörizm, istihbarat konularında ders gördü.

Ardından doktorasını Manchester Üniversitesi Orta Doğu Çalışmaları bölümünde (Department of Middle Eastern Studies) sürdürdü. Turkey’s Relations with the West and Turkic Republics of the Former Soviet Union: The Rise of the “Turkish Model” (1991-1992) {Türkiye’nin Batıyla ve Eski Sovyetler Birliği’nden Ayrılan Türki Cumhuriyetlerle İlişkisi: Türk Modelinin Yükselişi (1991-1992)} başlıklı tezini tamamladı ve 15 Aralık 1997 de sözlü sınavına girdiği doktora çalışmalarını başarıyla tamamladı. Bu çalışmada Türkiye’nin Batı (ABD dahil olmak üzere) ile Türki Cumhuriyetler arasındaki konumu, Batının ve Türkiye’nin dış politikası, beklentiler, kaygılar, Türki Cumhuriyetlerin Türkiye’ye, Batı’ya ve Orta Doğu ülkelerine tepkileri ele alınmaktadır.

1998 yılında Yardımcı Doçent oldu. Polis Akademisinde araştırma görevlisi, Polis Bilimleri Dergisinde editör yardımcılığı ve ayrıca Fulbright programı çerçevesinde Harvard Üniversitesi Ortadoğu Çalışmaları Merkezinde ziyaretçi akademisyenlik yapmıştır. 2004 yılında doçent oldu. 2010 yılında Profesör oldu.

Ankara Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Fakültesinde ve Enstitüsünde çeşitli görevlerde bulunmuş, Devletler Umumi Hukuku (ve Türk Dış Politikası), Devlet Güvenliği, Siyasi Tarih ve İnkılap Tarihi derslerini okutmaktadır. Ayrıca Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde Diplomatic History dersini vermektedir. Ayrıca Polis Akademisi 4. Sınıf öğrencilerinin hazırladığı bitirme tezlerine danışmanlık yapmaktadır. Danışmanlık yaptığı konular temel olarak dış politika, Uluslararası İlişkiler, terörizm, iç güvenlik, dış güvenlik, Türkiye’nin komşuları ile ilişkisi, mezhepsel ayırımlar ve toplumsal olaylar, İnsan hakları gibi konulardır. İdris Bal halen Polis Akademisinde Öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır ve ayrıca 2001-2003 arası dönemde Polis Bilimleri Dergisi Editör yardımcılığı görevini üstlenmiştir.

İdris Bal, Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi (ASAM)’da araştırmacı olarak çalışmış vrih Bilincinde Buluşanlar Derneği Yönetim Kurulu Üyesidir. 2006 yılında Ankara’da faaliyet gösteren Ankara Global Araştırmalar Merkezi (AGAM) derneğini kurdu.

İdris Bal’ın ilk kitabı; ‘Turkey’s Relations with the West and Turkic Republics: Rise and Fall of the Turkish Model (Türkiye’nin Batı ve Türki Cumhuriyetlerle İlişkisi: Türk Modelinin Yükselişi ve Düşüşü) başlıklı İngilizce olarak hazırlanmış kitabı merkezi İngiltere’de bulunan Ashgate yayınevi tarafından 2000 yılında yayınlanmıştır.

12 Haziran 2011 tarihinde yapılan Türkiye genel seçimlerinde Türkiye Büyük Millet Meclisi 24. Dönem AKP‘den Kütahya milletvekili seçildi.

İdris Bal, evlidir. 7 çocuğu vardır.

Kütahya Milletvekili İdris Bal, 30 Kasım 2013 günü AKP‘den İhraç istemiyle disipline sevk edilince AK Parti’den istifa etti.

İdris Bal’ın Türk Dış Politikası, Orta Asya ve Kafkaslar, Türk Dünyası, Güvenlik, Ortadoğu, Terörizm, İnsan hakları, AB, Batı ve ABD’nin Avrasya Politikası konularında yurtdışında ve yurt içinde farklı bilimsel dergilerde İngilizce ve Türkçe olarak yayınlanmış çok sayıda bilimsel makalesi ve Türkiye’de ve Yurt dışında uluslararası bilimsel konferanslarda sunulmuş İngilizce ve Türkçe bildirileri mevcuttur. Çok sayıda makalesi ve 8 kitabı yayınlanmıştır.

İdris Bal 2015 seçimlerine merkez sağ’da olacak ama merkez sol’u kucaklayacak yeni bir parti kuracağını belirtmiştir.

4 Kasım 2014 tarihinde “Demokratik Gelişim Partisi” adı altında kurduğu partisi için İçişleri Bakanlığı’na yaptığı başvurusu onayladı. İdris Bal, partinin logosunun kırmızı renk içinde yer alan beyaz bir el olduğunu söyledi.

Kitapları :

2000 – Türkiye’nin Batı ve Türki Cumhuriyetlerle İlişkisi: Türk Modelinin Yükselişi ve Düşüşü, Ashgate yayınevi
2001 – 21.Yüzyılın Eşiğinde Türk Dış Politikası, Alfa Yayıncılık
2003 – Dünden Bugüne Türk Ermeni İlişkileri, Nobel Yayın Dağıtım
2004 – Soğuk Savaş Sonrası Türk Dış Politikası, Florida: Brown Walker Press
2006 – Dünyada Uluslararası İlişkiler, Lalezar Kitabevi
2008 – ABD Politikaları ve Türkiye, Lalezar Kitabevi
2009 – Güvenlik Kıskacında Türkiye, Lalezar Kitabevi
2010 – Avrasya Dosyası, Ankara, Lalezar Kitabevi