Biyografi

II. Filip (Makedonya Kralı) kimdir

Ad Soyad: Osman Girgin Doğum Tarihi: 19 Ekim 1987 Nereli: İzmir Meslekler: ,

II. Filip (Makedonya Kralı) kimdir, Doğumu : MÖ. 382 , Ölümü : MÖ. 336

Makedonya Kralı II. Filip Büyük İskender‘in babasıdır.

II. Filip (Makedonya Kralı), Miladdan önce 382 yılında doğmuştur. Babasının adı Amintas’dır. MÖ 359 yılında Makedonya tahtına çıkarak 23 yaşında kral olmuştur. Makedonya tahtına Filip’ten önce ağabeyi Perdikkas çıktıysa da, onun MÖ 359’da dağlı kabilelerin ayaklanması sırasında öldürülmesi üzerine kral oldu.

Krallığını, Yunan dünyasında hatırı sayılır güçlerden biri haline getirmiş olmasına rağmen, Korintliler, Atinalılar ve Spartalılar gibi güneydeki daha kültürlü komşuları kendisini ve arkadaşlarını hep vahşi, dağda yaşayan barbarlar olarak gördü.

Gençliğinde bir süre rehin kaldığı Thebai’de, ünlü komutan Epaminondas’tan önemli savaş taktikleri öğrendi.

Tahta geçer geçmez ilk beliren tehlike babasının üç nikahsız karısından olan oğullarının taht üzerinde hak genel idarenin yardımı ile Filip bu tehlikeleri atlatmayı başardı. İkinci beliren tehlike ise kuzeydeki barbar kavimlerinin krallığa karşı yaptıkları ittifaktı ancak Filip erken davranarak bu tehlikeyi de atlatmış ve MÖ. 356 tarihlerinde Makedonya sınırlarını güvenlik altına almış oldu. Ordusunu savaş alanına kendi götüren askeri bir liderdi.

Kral Filip, MÖ. 356’da, parlak bir askeri başarı kazandığı sırada, üç ayrı haberciden, üç ayrı haber almıştı. Ünlü kumandanlarından Parmeinon, savaşta İlliryalıları altetmişti; atlarından biri Olimpiyat Oyunları’nda zafer kazanmıştı ve karısı Olempia, oğlu İskender’i dünyaya getirmişti. Kahinler krala, yeni doğan oğlunun savaşlarda yenilmek nedir bilmeyen bir komutan olacağını söylediler. Kral II. Filip’in ilk karısı ve Büyük İskender‘in annesi Olempia, Dionysius tapınağı rahibesi, yani bugünkü söylemle tapınak fahişesiydi. Kral Filip, kendisiyle yatmak isteyen herkesle, erkek-kadın ayırt etmeden yatma arzusuyla tanınıyordu.

Filip’in tahta geçer geçmez yaptığı en önemli işlerden biri yeni bir ordu kurmak oldu. Bu ordu zamanın teknolojik açıdan en gelişmiş ordusu idi. Filip’in ordu üzerinde yaptığı yenilikler şöyle sıralanabilir: Faydasız bir yük olan piyadenin eşya arabalarını ordudan kaldırdı. Süvarilerin yanlarında sadece tek bir seyis bulundurmaya müsaade etti. Askeri disiplini en üst seviyeye getirdi.

MÖ.357 yılında Yunan koloni çemberini deldi. Atina‘nnın karşı koymasına rağmen Amfipolis, Pidna ve Potideia gibi şehirleri zaptederken Makedonya sınırlarını denize kadar genişletti. Bu arada Pengayon dağındaki altın madenlerini de ele geçirmiş olduğundan ekonomik olarak da güçlendi.

MÖ.338 senesinde Kral Filip, Beotya’ya kadar ilerledi ve bu senenin ağustos ayında Haironeia muharebe sahasında müttefik Yunanlılarla karşılaştı. Bu savaşta da çarpık muharebe düzenini kullanarak Atina ve müttefiklerinilan oğlu İskender’de bu savaşta soldaki taarruz kanadına komuta ederek kendini göstermeyi başardı. Haeronia muharebesi Yunanistan’ın kaderini belli etmişti. Bu muharebeden sonra tüm Yunanistan Filip’in eline geçmiş oluyordu. Makedonya kralı Thebai’ye karşı oldukça sert davrandı. Atina ise Filip’le gayet elverişli barış şartlarıyla anlaşmaya vardı. Haironeia Muharebesinden sonra Filip Yunanistan’ın durumunu görüşmek üzere Yunan devletlerini Korinth’e davet etti. Isparta dışında tüm davet edilen devletler bu görüşmeye katıldılar. Kongrede bir “Hellenler Birliği” meydana getirildi ve ilerde çıkabilecek anlaşmazlıkları önlemek için genel barış ilan edildi. Filip ise birliğin başkanı ve birlik ordusunun “hegamon”u yani başkomutanı seçilmişti.

337 yılında birlik meclisinin Korinth’de yaptığı ilk toplantıda Filip bütün Yunanlı’ları Pers‘lere karşı savaşa davet etti. Bu seferin amacı Anadolu Yunanlı’larını Pers boyunduruğundan kurtarmak aynı zamanda Kserkses’in bir zamanlar Yunanistan’da yapmış olduğu tahribatın öcünü almaktı. Filip’in bu önerisi kabul edildi ve bu öç seferinin başkomutanlığına seçildi.

Makedonya Kralı II. Filip Miladdan önce 336 yılında bu seferin hazırlıklarını gördüğü ve Anadolu‘ya generallerinden Attalos ve Parmenion’un idaresinde 10000 kişilik bir öncü kuvvet gönderdiği sırada başkenti Aigai’de kızı Kleopatra‘nın düğününde aslı kesin olarak bilinmeyen bir sebep yüzünden asiller tarafından bir suikastte 46 yaşında öldürüldü.