III. Gıyaseddin Keyhüsrev kimdir, 17. Anadolu Selçuklu Devleti Sultanıdır. 1265-1282 yılları arasında hüküm sürdü.
III. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1259 tarihinde doğmuştur. IV. Kılıç Arslan‘ın oğludur.
Babası IV. Kılıç Arslan, 1265 yılında 28 yaşında iken bir ziyafet sırasında Moğollar tarafından beklenmedik bir şekilde öldürüldü ve Konya’da Sultanlar Türbesine gömüldü. Yerine çocuk yaştaki oğlu 6 yaşında iken III. Gıyaseddin Keyhüsrev Moğolların kuklası olarak sultan ilan edildi. III. Gıyaseddin Keyhüsrev büyüyüp aklı erene kadar ülkeyi Sahib Ata Fahreddin Ali ve Emir Süleyman Pervane (Pervâne Muineddin) yönetiyordu. Halk bu ikilinin iktidarından memnundu. Aralarında anlaşma ve fikir birliği vardı.
Tahta çıktığında artık Anadolu Selçuklu Devleti tamamen Moğolların egemenliği altına girmişti.
İlhanlı Hükümdarı Abaka Han’ın ölümünden sonra yerine geçen Ahmed Teküder, Anadolu Selçuklu topraklarını 1282 yılında II. Gıyaseddin Mesud ile III. Gıyaseddin Keyhüsrev arasında paylaştırdı. Ancak III. Gıyaseddin Keyhüsrev müşterek saltanata razı olmadı ve Moğollar’ın Anadolu valisi Kongurtay ile Vezîr Sâhib Ata Fahreddin Ali’yi yanına alarak Ahmed Teküder ile görüşmek üzere yola çıktı. Bu sırada Ahmed Teküder, rakibi Argun’un Kongurtay ile birleşerek kendi hanlığı aleyhinde faaliyette bulunduğunu öğrenip onlara karşı mücadele başlattı. Bu durum Keyhusrev’in yolculuğunun yarıda kalmasına sebep oldu. Keyhusrev bir süre sonra hanın merkezine ulaşmayı başardı. Ancak bu defa da Ahmed Teküder’in mücadeleyi kaybedip Argun’un han olması planlarını bozdu.
Yeni İlhanlı hükümdarı Argun Han, Tebriz’de bekleyen II. Gıyaseddin Mesud‘u 1282 yılında Anadolu Selçuklu sultanlığına tayin etti. III. Gıyaseddin Keyhüsrev öldürüldü. Tebriz’den Anadolu’ya sultan olarak dönen Gıyâseddin Mesud önce Kayseri‘de, ardından Konya‘da tahta çıktı.
III. Gıyaseddin Keyhüsrev, 1284 yılında 25 yaşında Moğollar tarafından idam edilerek öldürülmüştür. Onun yerine 1282 yılında amcasının oğlu II. Gıyaseddin Mesud (II. İzzeddin Keykavus‘un oğlu) geçti.