Biyografi

İlhan Selçuk kimdir

Ad Soyad: Osman Girgin Doğum Tarihi: 19 Ekim 1987 Nereli: İzmir Meslekler: ,

İlhan Selçuk kimdir, Türk gazeteci, yazar, Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı. Pazartesi hariç, haftanın 6 günü Pencere isimli köşesinden okuyucusuyla buluşan Selçuk, aynı zamanda gazetenin yayın kurulu başkanıdır. 1963‘den günümüze Cumhuriyet gazetesinde makale yazarlığını sürdüren Selçuk, karikatürist Turhan Selçuk‘un ve grafik sanatçısı Mengü Ertel‘in eşi olan Ülfet Ertel‘in kardeşidir.

1925 yılında Aydın‘da dünyaya geldi. 1950‘de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi‘ni bitirdikten sonra avukatlık, matbaacılık, dergi ve gazetelerde yazı işleri müdürlüğü yaptı. İlk yazıları 1952 yılında 41 Buçuk isimli mizah dergisinde yayınlandı.

12 Mart Muhtırası’ndan sonra gözaltına alınıp işkence gören gazeteci 1971’de Oktay Kurtböke ile beraber sıkıyönetim mahkemesinde yargılandı. Selçuk, 12 Mart döneminde “Ziverbey Köşkü”nde yaşadığı sorgulama günleri üzerine açıklamalar yapmayı düşünmediğini belirtse de daha sonra burada yaşadıklan adını taşıyan bir kitap kaleme aldı. Kitapla birlikte Ziverbey Köşkü’nün işkenceleri ilk kez açıkça anlatılmış oluyordu. Selçuk, Köşk’teki işkenceyi ifadesinin içine gizlice yerleştirmişti, yazdığı her cümlenin sondan ikinci kelimesinin baş harfi yukarıdan aşağı sıralandığında “İşkence altındayım” cümlesi okunuyordu.

Selçuk kendisiyle yapılan bir röportajda Ziverbey Köşkü’ndeki “ilişki ağı” konusundaki bir soruyu şu şekilde yanıtlayacaktı:

İlhan Selçuk, 21 Mart 2008 günü saat sabah 04:30 sıralarında, 12 Mart ve 12 Eylül askeri darbe dönemlerinin uygulamalarına benzer bir şekilde, henüz iddianamesi yazılmamış olan Ergenekon Çetesi operasyonları kapsamında, “Örgüte üye olmaksızın örgütün amaçlarını bilerek örgüt adına vazife yüklenmek” gerekçesiyle evine baskın yapılarak gözaltına alındı. Selçuk’un ikametgahının igili makamlarca biliniyor oluşu, 15 yıldır devletin Selçuk’a yakın koruma tahsis etmiş olması, yazarın yaşı ve ciddi sağlık sorunları nedeniyle bu uygulama çeşitli sivil toplum örgütlerince kınandı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, TOBB,
Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Federasyonu, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği, G-9 Gazeteciler Platformu gibi meslek örgütlerinin yanı sıra DİSK, Birleşik Kamu-İş, Eğitim-İş, TÜMÖD, KESK,
İstanbul Barosu, ÇYDD gibi sivil toplum kuruluşları da bu uygulamaya tepki gösterdi. Selçuk’a birlikte gözaltına alınanlar arasında İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Alemdaroğlu, Ulusal Kanal Genel Yayın Yönetmeni Ferit İlsever, Aydınlık Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Serhat Bolluk ve gazeteci Adnan Akfırat da bulunmaktaydı.

Ünlü yazar 23 Mart 2008’de savcılıkta yaklaşık 4.5 saat sorgulandıktan sonra mahkemeye sevkedilmeden serbest bırakıldı. Ancak soruşturma sonuna kadar yurtdışına çıkışı yasaklandı. Sabaha karşı saat 03.00’te adliyeden ayrılıp Cumhuriyet gazetesine giden Selçuk’u hem adliye önünde, hem de gazetede bekleyen sevenleri alkışlarla karşıladı.