Isaac Singer kimdir

Isaac Singer kimdir, 1851 yılında dikiş makinesinin patentini almıştır. Her genç kızın rüyasıydı bir zamanlar Singer dikiş makinesi.

Isaac Singer, 27 Ekim 1811 tarihinde Pittstown, New York, ABD‘de Ruth Benson, Adam Singer çiftinin oğlu olarak doğmuştur. Tam adı Isaac Merritt Singer’dır. Oswego kasabasında büyüdü. Alman kökenli bir değirmenci olan babası Adam Singer ile Ruth Benson’un en küçük oğullarıydı. Isaac 10 yaşındayken annesi ile babası boşandı. Babası tekrar evlendikten sonra üvey annesiyle geçinemeyen Isaac, 12 yaşında evden kaçtı ve ağabeyiyle yaşamaya başladı.

Ağabeyinin bir torna atölyesi vardı ve bu atölye Isaac’in kaderini belirleyecekti. Ancak genç Isaac bunun farkında değildi ve gözü aktörlükteydi. Bu konudaki girişimleri dönemin eleştirmenleri tarafından yeterince iyi bulunmayan oyunculuğu dolayısıyla yarım kaldı.

1839 yılında Illinois’de çalışırken hükümet için geliştirdiği bir kaya delme makine000 dolar kazandı. Bu başarısının geliriyle yine aktörlüğe döndü ve kurduğu kumpanya ile beş yıl sürecek bir turneye çıktı.

1849 tarihinde bir ahşap ve metal oyma makinesi geliştirerek patentini aldı. Ahşap blok kesme makinesi pazarlamak umuduyla New York‘a döndü. Ardından kendi ürününü imal edecek kendi fabrikasını açtı. Ne yazık ki, fabrika bir patlamada yok. Bu konudaki girişimleri başarısız oldu. Bir dikiş makinesi tamir atölyesinde çalışmaya başladı. O dönem oldukça sorunlu, kullanışsız ve bu nedenle yaygınlaşmamış olan dikiş makinelerinin bu sorunlarını çözecek çareler geliştirdi.

1850 yılında 40 dolar borçlanarak dakikada 900 dikişle çalışan ilk düz dikiş makinesini üretti. 12 Ağustos 1851 tarihinde patent aldığı, evde kullanılmak üzere uygun bir dikiş makinesini Boston’da icat etti. Bu patent kullanışlı ilk dikiş makinesinin habercisiydi.

1851 yılında Avukat Edward B. Clarkinger & Company’yi kurdu. 1853’te Singer fabrikası New York’a taşınır ve şirket, isim değişikliğine giderek “Singer Manufacturing Company” olur. 1853 yılında üretilen ilk dikiş makinelerini 100 dolardan satmaya başladılar. ABD’den sonra Avrupa’da da üretime başlayan Singer, ilk çok uluslu global şirket olur. 1857’de ise ilk genel merkezini ve mağazasını New York’ta 458 Broadway’de açar. 1870’te Singer; pazarlamada “jingle” kullanan ilk firmalardan biri olur ve markayı tanıtmak amacıyla bestelenen “Merry Singer” adlı şarkı Singer’in bilinirliğine büyük katkıda bulunur.

Singer, 1904‘te Türkiye‘deki ilk mağazasını ise İstiklal Caddesi’nde açar. Türkiye’de bayilik açan ve fatura kesen ilk yabancı şirket olur. Şirket ilk izinli pazarlama yöntemini 1904’te uygular. Dağ köylerine kadar eğitim kadrosuyla gidip dikiş makinası için tanıtım ve eğitim çalışmalarını başlar.

Türkiye’deki ilk ilanını Servet-i Fünun gazetesine verir: “Sahib-i zeka olan her zat, Singer makinalarının mevcut bulunan dikiş makinalarının en álásı olduğunu bilir” sloganını kullanır. Tüketicinin iznini alarak, akşamları ev ziyaretleriyle ürün tanıtımı ve satışı yapan marka, “Yetkili satıcı” modelini Türkiye’de ilk uygulayan şirketlerden biri olur. 1939- 1945 yılları arasında İkinci Dünya Savaşı nedeniyle Singer, makina ve ev aletleri üretimini durdurur. Bunun yerine, savaş sanayine yönelik üretime geçer. Türkiye’deki ilk Singer fabrikası ise 1959’da açılır. Amerika’ya bağlı olan ve 54 dönüm üzerine kurulu fabrikada o zamanlar 1000 kişi çalışır. Çalışanlar için tenis kortları, futbol, basketbol sahaları gibi pek çok sosyal olanağı sunan fabrika 2004’te kapanır.

Yıllar süren patent ihlal davalarından sonra üretimleri hızri 1860’ta 13 bine, 1863’te 20 bine ulaşacaktı.

Isaac Singer 1875’te ölünceye kadar birçok yeniliğe imza attı. Onlarca patent aldı. Bu süreçte teknik dehasının yanında bir pazarlama dehası olduğunu da ispatladı. Şirketin birçok “ilk”inden ön önemlisi taksitli satıştı.

1860 yılında dünya çapında en büyük dikiş makinesi üreticisiydi. 1863 yılında Singer Manufacturing Company adı altında işlerini büyüttü. 1889 yılında Singer Manifacturing Co. “ilk elektrikli dikiş makinesi”ni, New Jersey eyaletinin Elizabethport tesislerinde üretti.

Evlilikleri :
1.eşi: 1830 yılında Catharine Maria Haley ile evlendi. William Singer(d. 1834), Lillian Singer (d. 1837)adlarında iki çocuğu oldu. 1860 yılında boşandı.
2.eşi: 1863 yılında Isabella Eugénie Boyer ile evlendi. Winnaretta Singer(d 1865), Mortimer Singer (d. 1863), Washington Singer(d. 1866), Isabelle-Blanche Singer(d. 1869), Paris Singer(d. 1867), Franklin Singer (d. 1870) adlarında çocukları oldu.

Isaac Singer, 23 Temmuz 1875 tarihinde Torquay, Devon, İngiltere’de 64 yaşında ölmüştür.

Dikiş makinelerinin Evrimi:
Dikiş makinesinin Patenti 17 Temmuz 1790 günü, Londra’da Thomas Saint tarafından alındı. Aslında ayakkabıcı olan Saint’in patentini aldığı makinede daha sonra Isaac Singer tarafından üretimi yapılan ilk makinede de bulunan, dikey hareket, tek gözlü iğne, kumaşı tutan baskı kolu gibi modern makinelerin en önemli parçaları da vardı.

Ancak, bu makinenin gerçekleştirildiği hakkında bir belirti yoktur. Satışı yapılmak üzere üretilen dikiş makinelerinin ilk prototipi, Fransa’da, Rhone yakınlarındaki “Amplepius” köyünün yoksul terzisi Barthelemy Thimmonier tarafından 1829 yılında gerçekleştirildi. İki yıl sonra, Thimmonier, Paris’te askeri üniformalar diken bir fabrikadan 80 makinelik sipariş aldı. Daha sonra da, bu fabrikaya “müdür” olarak atandı. Thimmonier’in yaptığı makineler o denli başarılıydı ki, mesleklerinin tehlikeye düştüğünü sezeer. Sadece bir tek makine kurtarılabildi. Thimmonier bu makineyi alarak köyüne döndü. Dönüş yolculuğunu yürüyerek yapmış, bu arada sırtında taşıdığı aygıtın ne olduğunu anlamak isteyen meraklılara hünerini göstererek, küçük bir gelir sağlamıştı.

Sonraki birkaç yıl içinde, Thimmonier, el yapısı ahşap dikiş makinelerini 2 sterlin karşılığında satarak geçimini sürdürdü. 1845 yılında Thimmonier, bir kez daha pençelerini uzattı. M.Magnin adında bir varlıklı, Thimmonier’e geliştirdiği son modeli “seri olarak” üretmeyi önerdi. Aynca M.Magnin’in bu iş için yeterli bir imalathanesi vardı. Tümüyle metal olarak bu imalathanede üretilen dikiş makineleri, dakikada 200 ilmek atabilecek yetenekteydi. Rahatça pazarlanabilen bu makineler, Fransız terzilerinin tutuculuğunu yenmeyi de başardı. Ancak bu başarı da uzun ömürlü olmadı. 1845 yılında başlayan başarı dolu günler, 1848 yılında Fransız Devrimi’ne kadar sürdü. Devrim sırasında birçok makine parçalandı. Ve bu yeni işkolu ancak uzun süre sonra yeniden dirilmek üzere öldü.

Dikiş makinelerinin evlere girişi, 1851 yılında Isaac Singer’in ev tipi dikiş makinelerini üretmesiyle başladı. Thimmonier’in ürettiği makineler ancak terzilerin kullanabileceği biçimde yapılmıştı. Gerek ağırlıkları, gerekse öteki özellikleri bu makinelerin evde hanımlar tarafından kullanılmasını olanaksız kılıyordu. Ev tipi ilk dikiş makinesi, 1851 yılında Boston’da Isaac Singer tarafından yapıldı. Bu aygıt, dikiş sırasında insan emeğini asgariye indiriyordu. Birkaç yıl içinde, Avrupa ve Amerika’da hemen hemen her orta sınıf aile, bir dikiş makinesine sahip oldu.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.