James Parkinson kimdir
James Parkinson kimdir, Kendi adıyla anılan sinir sistemi hastalığını (Parkinson)tanımlamıştır.
James Parkinson, 11 Nisan 1755 tarihinde Londra yakınlarındaki Hoxton Square’de doğmuştur. Hem eczacı hem de cerrah olan babasının yanında yetişmiştir. James Parkinson 1784’te cerrah lisansı edindi. o zamanlar cerrahlıktan ayrı bir meslek olarak bilinen hekimlik(=physician) yapmak için gerekli lisansı edinmemiştir. Tüm yaşamı boyunca Hoxton’da çalışmış, ayrıca eczacılık yapmış, kimya ve paleontoloji ile de uğraşarak bu konularda kitaplar yazmıştır.
Geliri düşük yurttaşlarının kollanması, desteklenmesi gerektiğine inanmakta ve bu konuda yeterli önlemler almayan Hükümeti eleştirmekteydi. Birçok sosyal ve devrimci harekete katılmış, Fransız Devrimi’nin esin kaynağı olmasını savunmuştur. Fransız Devrimi‘ni izleyen yıllarda yirmi kadar politik broşür yayınlamış, radikal sosyal reformların yapılmasını istemiştir.
Avam Kamarası‘nda halkın temsil edilmesini ve seçimleını savunmuştur. Birçok gizli politik derneğe üye idi. 1794’te Kral III. Jorj’un öldürülmesi için kurulduğu ileri sürülen bir örgütte rol aldığı iddiasıyla sorgulanmıştı. Kendisi tevkif edilmemişti ama birçok arkadaşı beraat etmeden önce bu uydurma suçlamalar nedeniyle uzun süre hapiste tutulmuşlardı.
1817 yılında yazdığı “An Essay on the Shaking Palsy” (“Titremeli Felç Üzerine Bir Deneme”) adlı bir kitapçıkta tanımladığı sinir sistemi hastalığı bugün onun adıyla “Parkinson hastalığı” olarak anılır.
Parkinson’ın, “hasta hareketsiz, hatta desteklenmiş durumdayken bile, azalmış kas kuvvetleriyle birlikte görülen istemsiz titremeler; gövdeyi öne eğme ve yürümekten koşmaya geçme eğilimi; duyulara ve akla ilişkin herhangi bir bozukluk görülmemesi” biçiminde tanımlamış olduğu hastalık, genellikle 50-60 yaşlarında ortaya çıkan bir sinir sistemi bozukluğudur.
James Parkinson, 21 Mayıs 1783 tarihinde Mary Dale ile evlendi 8 çocuğu oldu.
James Parkinson, 21 Aralık 1824 tarihinde Londra’da 69 yaşında ölmüştür.
James Parkinson hakkında ziyaretçi yorumları