Jülide Gülizar kimdir, Haber spikeri, sunucu, yazar, eğitmen
TRT‘nin ve Türkiye’nin ilk haber spikerlerindendir. Türkçeyi doğru kullanarak genç kuşaklara örnek oldu ve dil konusunda yetiştirdiği pek çok kişiyi radyo ve televizyonlara kazandırdı.
Jülide Gülizar (Göksan), 1929 yılında Adana‘da doğmuştur. Annesiniı’nda memur olan babasının adı Kemal Göksan’dır. Anne babası, Reşat Nuri Güntekin‘in Akşam Güneşi romanını okuduklarında oradaki Jülide ismini çok beğenip doğan ilk kızlarına vermişler. Ayhan Ve Tomris adında kardeşleri vardır.
İlk ve ortaokulu babasının tayin edildiği İslâhiye, Tarsus, Mersin‘de okudu. O yıllarda Mersin’de lise olmadığı için lise eğitimini ise Ankara‘daki Ragıp dayısının yanında kalarak Ankara Kız Lisesinde yaptı. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olduktan sonra avukatlık stajının ardından Mart 1956 yılında Ankara Radyosu‘na girdi. Üniversitede 15 arkadaşıyla birlikte harçlıklarından ayırdıkları paralarla ayda bir yayımlanan “Bahçe” adlı bir sanat-edebiyat dergisi çıkarırlar. Bu sıralarda Jülide Gülizar’ın küçüklükten beri yazdığı şiirlerini Yedigün Dergisi ve bazı edebiyat dergilerinde yayınlandı.
Asıl soyadı Göksan’dır. “Gülizar” soyadı kendisinin bulduğu takma bir soyadır. Jülide Gülizar, üniversiteden mezun olduktan sonra, başka bir şiir tutkunu olan Abdullah Rıza Ergüven ile evlendi. Eşinin Erzurum Dumlu’daki askerliği sırasında orada yaşadı. Bu sırada Erzurum Lisesinde, edebiyat öğretmeni olarak görev yaptı. Eşinin askerliği bittikten sonraya Ankara‘ya döndüler. Ve 1956 yılında TRT‘ye girerek Ankara Radyosu’nda spiker olarak çalışmaya başladı.
1968 yılında başlayan televizyon yayınlarıyla TRT’de haber spikeri olarak ekranlara çıkmaya başladı. TRT’de çalıştığı yıllar boyunca kadın spiker olarak birçok ilki gerçekleştiren, sunuculuğu, dili kullanmadaki özeni ve ilginç programlrçok ödülün de sahibi oldu. Türkçe’yi iyi kullanmada gösterdiği özeni ile tanındı. TRT’nin TV eğitim dairesinde de çalışmıştır.
Jülide Gülizar, radyo ve televizyonda kadın olarak ‘ilk açık havada haber okuma’, ‘ilk naklen yayın’ ve ‘ilk röportaj’ gibi birçok yeniliğe imza attı. Yaklaşık 30 yıl çalıştığı TRT’den 1982 yılında emekli oldu. 1997 yılında kurulan Başkent Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde dersler veren Gülizar, Kanal B televizyonunda da çeşitli programlar yapıp, söyleşiler hazırladı.
1974 yılında TRT Genel Müdürü İsmail Cem, danışman Mehmet Barlas ve haber müdürü Mete Buharalı‘dan oluşan yönetim üçlüsünün yaptıkları bir toplantı sonucunda kadın spikerlerin sadece radyoda haber okuyacakları tebliğ edilir. Bunun üzerine Jülide Gülizar “Bu karar düzeltilinceye kadar radyoda da haber okumayacağım. Bu kararımın getireceği sonuçların hepsini göze alıyorum…” diye büyük bir tepki gösterir. Cumhurbaşkanı Fahri Korutürk, Jülide Gülizar’ın direnişinin 15. gününde, kendisini görüşmek üzere Köşke çağırır, oturup konuşulduktan sonra sorun halledilir ve yasak kaldırılır.
1978 Ekim’inde TRT’de “Bir Konu Bir Konuk” adıyla haftada bir yayınlanan bir program hazırlayan Gülizar, kısa sürede büyük bir başarı sağlayarak televizyon ekranlarının bir numaralı ismi haline gelir.
2002 yılında haber sunucusu Ali Kırca‘nın doldurduğu müzik albümü “Habersiz Türküler“de “Ah Bir Ataş Ver” adlı türkünün girişinde türkünün hikâyesini anlattı.
Jülide Gülizar, üniversiteden mezun olduktan sonra 1955 yılında Abdullah Rıza Ergüven ile evlendi. da bir oğlu vardır.
Jülide Gülizar, 14 Mart 2011 tarihinde Ankara Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 82 yaşında öldü.
Kitapları :
1994 – Haberler Bitti Şimdi Oyun Havaları
1995 – TRT Meydan Savaşı
2004 – Where Are You Going Türkçe?
2005 – Ah Baba Ah!
2006 – Yaşam, Sana Teşekkür Ederim
2007 – Onlar da İnsandı
2008 – Bir Konu Bir Konuk
2008 – Burası Türkiye Radyoları
2008 – TR+Tv=TRT
2008 – Ben Bilmem Beyim Bilir