Biyografi

Müşfik Kenter kimdir

Ad Soyad: Müşfik Kenter Doğum Tarihi: 09 Eylül 1932 Nereli: İstanbul Meslekler: Ölüm Tarihi: 15 Ağustos 2012
Warning: A non-numeric value encountered in /www/wwwroot/biyografi.net.tr/wp-content/plugins/amp/templates/single.php on line 76

Müşfik Kenter kimdir, Müşfik Kenter, 9 Eylül 1932 de İstanbul‘da Üsküdar’da diplomat babası Ahmet Naci Kenter ve İngiliz annesi Olga Cynthia (Nadide) çiftinin en küçük çocuğu olarak doğdu. Babasının kısa bir süre sonra Ankara’ya taşınmasıyla Cebeci semtinde oturmuşlar. İltekin İlkokulu’ndan mezun olmuştur. Daha sonra Cebeci Kurtuluş Ortaokulu, ardından da birinci sınıfta terk edeceği Atatürk Lisesi’ne gider.

Tiyatrocu Yıldız Kenter‘in kardeşidir. Ablası ile birlikte ve onun eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları’nı kurmuştur. Ayrıca kendinden büyük 4 kardeşi daha (Nedim, Güner ,Mahmut (doktor, Amerika’da yaşıyor), Yıldız) var. Dedesi Niğde Koyunlu’dan Kadıoğlu sülalesinden gelir. Babası Ahmet Naci Kenter, İsmet İnönü Paşa’nın özel kalem müdürü idi.

1947’de Ankara Devlet Tiyatrosu Çocuk bölümünde tiyatroya başladı. Liseyi terk ederek, abisinin de teşviki ile 1950 senesinde konservatuvara girer. Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nde gördüğü eğitimi 1955 yılında yüksek derece ile bitirdi ve devlet tiyatrosuna girdi. Sanat yaşamı, devlet tiyatrosunda oynadığı Oğuz Ata oyunu ile başladı. Müşfik Kenter kendini işe o kadar verir ki, Ankaragücü ve Gençlerbirliği’nde lisanslı basketbol oyunculuğundan bile vazgeçer.

Müşfik Kenter, 1959 yılında devlet tiyatrosu’ndan ayrıldı, İstanbul’a giderek kardeşi Yıldız Kenter ile beraber M. Ertuğrul’un yönetimindeki Küçük Sahne’de oynamaya başladılar. Şükran Güngör ve Kamuran Yüce ile bu dönemde biraraya geldiler ve dörtlü olarak birlikte uzun yıllar tiyatro yaptılar.

1960-1961 yılları arasında Site Tiyatrosu`nu kurdular. 1962’de adını Kent Oyuncuları olarak değiştirdiler. İki kardeş ve Şükran Güngör, 1968’de İstanbul Harbiye’deki Kenter Tiyatrosunun binasının inşaatını tamamladılar. Açılışta da Kent Oyuncuları adlı bir dergi çıkardılar. Tiyatroyu yapmaları tüm paralarını ortaya koymalarını, büyük bir turne ile Anadolu’yu gezmelerini ve bir koltuk satma kampanyası ile destek toplamaları gerekmişti. . İonesco’nun yazdığı, “Sandalyeler” gibi seyircinin pek de kolay anlamayacağı düşünülen oyunları, kolaylıkla sahneleyip, aylarca kapalı gişe oynadılar. Uzun zaman turnelerle Anadolu’yu dolaştılar.

Kent Oyuncuları, bugün Türkiye’nin birçok sanatçısına bir okul olarak, ekol haline gelmiş bir geçmişe sahiptir. Yıldız ve Müşfik Kenter, meslek yaşamlarının başlangıcından bu yana sahne hocalığı da yaparak, bütün birikimlerini tiyatroya aktarmaya, tiyatroya katkılarını arttırmaya çalıştılar. Yıllara sığmayan deneyimlerini hala öğrencileriyle paylaşıyor, tiyatro hayatımıza yeni isimler eklemeyi sürdürüyorlar. Halen aktif tiyatronun yanı sıra; Akademi Kenter adıyla sanatçılık eğitimi vermektedirler.

İngiltere, Amerika, Fransa, Almanya, Yugoslavya, Kıbrıs gibi bir çok ülkede oyunlar sergiledi.

Müşfik Kenter İngiliz Kültür Heyeti ve Rockefeller`den burslar alarak Amerika ve İngiltere`de tiyatro araştırmaları yaptı ve incelemelerde bulundu.

Yüzün üzerinde tiyatro oyunda oynamasının yanı sıra sinema oyunculuğu da yaptı. 1966 Antalya Film Festivali’nde, Bozuk Düzen filmiyle “en iyi yardımcı erkek oyuncu” ödülünü kazandı. Yerli ve yabancı TV filmlerinde seslendirme yaptı.

Şimdiye kadar Vincent Van Gogh , Bir Garip Orhan Veli, Aziz Nesin‘in Çiçu’su, Savunma, Nazım Hikmet‘in Kuvayı Milliye’si, Atatürk’ün Nutuk’u gibi tek kişilik oyunlar oynadı.

“ALF” televizyon dizinde sevimli uzay yaratığı “Alf” karakterini seslendirdi.

Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservatuvarı`ndan emekli olduktan sonra, Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Tiyatro Bölümü Başkanlığı’nı ve Bakırköy Belediyesi Şehir Tiyatrosu Genel Sanat Yönetmenliği görevlerinde bulundu. Halen bu görevlerini sürdürmektedir.

1957 yılında askerliğini komando olarak Eğridir’de yapmıştır.

Evlilikleri; 4-5 defa evlendiğini kendisi ifade ediyor.
1. evliliği: 23 şubat 1963 de bir buçuk yıldır ayrı yaşadığı ilk eşi Oya Kenter’den boşandı.
2. evliliği: 3 Mayıs 1963 de ikinci evliliğini iki yıllık bekarlıktan sonra “Esin Şerbetçi”hanım ile yaptı. Daha sonra ayrıldılar. Elvan(d.17 nisan1965)adında bir kızı oldu.
3. evliliği: Mehlika Kenter ile evlenip ayrıldı. Melissa adında bir kızı ve Mahmut adında özürlü bir oğlu oldu.
4. evliliği: Gülsüm Kamu ile kısa bir evlilik yapıp ayrıldı.
5. evliliği: Kadriye (Demirel) Kenter hanım ile 1976’da evlendi. “Balam” adında bir oğlu oldu.

Müşfik Kenter, 4 çocuğu var Melissa ve Elvan adında iki kızı Mahmut ve Balam adında iki oğlu var.

Müşfik Kenter, akciğer kanseri ve buna bağlı gelişen akciğer enfeksiyonu nedeniyle 7 Ağustos 2012 tarihinden beri tedavi gördüğü İstanbul Çağlayan Florence Nightingale Hastanesi’nde 15 Ağustos 2012 tarihinde 80 yaşında hayatını kaybetti.

Ödülleri :
1966 – 3. Antalya Film Şenliği – En İyi Erkek Oyuncu – Bozuk Düzen
1993 – Olağanüstü Yorum Ödülü – Konken Partisi
1997 – 1. Afife Tiyatro Ödülleri – Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü
2002 – 6. Afife Tiyatro Ödülleri – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu
2005 – 8. Uluslararası Kukla Festivali Onur Ödülü

Oynadığı Bazı Tiyatro Oyunları:

Nasrettin Hoca Birgün
Çözüm
Kuvayi Milliye
Huysuz İhtiyar
Anlat Şehrazat (Binbir Gece Hikayeleri)
Martı
Helen Helen
Lütfen Kızımla Evlenirmisin
İvanov
Nükte
Ramiz İle Jülide
Ver Elini Brodvey
Konken Partisi
Görünmez Dostlar
Van Gogh
Kim Kimi Kiminle
Kökler
Kahramanlar Ve Soytarılar
Arzu Tranvayı
Vanya Dayı
Çöl Fresi
Buzlar Çözülmeden
Ders
İnsan Denen Garip Hayvan
Ayak Takımı Arasında
Sanalyeler
İçerdekiler
Salıncakta İki Kişi
Kim Korkar Hain Kurttan
Bedel
Üç Kız Kardeş
Bir Garip Orhan Veli
Üç Kuruşluk Opera
Kapıcı
Yarın Cumartesi
Öfke
Nalınlar
Mary-Mary
Antigone
Mikadonun Çöpleri
Cyrano De Berjerak
Hamlet
On İkici Gece
Deli İbrahim