Nevzat Atlığ kimdir

Ad Soyad: Nevzat Atlığ Doğum Tarihi: 14 Ekim 1925 Nereli: Denizli Meslekler: Ölüm Tarihi: --

Nevzat Atlığ kimdir, Türk musikisi koro şefi

 

Nevzaihinde Denizli’ye bağlı Sarayköy’de 3 kardeşin en büyüğü olarak doğmuştur. Annesinin adı Seniha’dır. Aslen Edirne’li ve o tarihte süvari yüzbaşısı olan babası Kars’ın Iğdır ilçesine tayini çıktığında eşi Seniha hanım Nevzat Atlığ’a hamile ve karnı burnunda olduğu için onu götürmemiş ve Denizli’ye bağlı Sarayköy’de görev yapan kayın biraderi topçu binbaşısı ve eltisinin yanında bırakmıştır.

İlk müzik bilgilerini aynı zamanda bestekar olan babası Nazmi Atlığ’dan aldı ve on beş yaşlarında keman çalmayı öğrendi. İlkokula 1933 yılında Gelibolu’da başladı, 1937 yılında Ankara’da bitirdi. Ortaokulu babasının tayin olduğu Adana Ceyhan’da ortaokul olmamasından dolayı Edirne’de Fatma halasının yanında okudu.1940 yılında ortaokuldan mezun oldu. Liseyi ise babasının yeni tayin olduğu Antakya’da okumuştur.

1943 yılında girdiği İstanbul Tıp Fakültesi’nden 1949 yılında mezun oldu. İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni bitirdikten sonra radyoloji uzmanlığı ihtisası yaptı. Yüksek öğrenimi r’in yönetimindeki Üniversite Korosu’nda keman çaldı ve İbnülemin M. Kemâl İnal, Ekrem Karadeniz ve H. Sühâ Gezgin’in evlerinde yapılan meşklere katıldı.

1948 yılında Üniversite Korosu’na şef oldu ve on yıl aralıksız yönettiği bu koroyla, İstanbul, Ankara ve Kıbrıs’ta birçok konser verdi, radyo yayınlarına katıldı.

Askerlik görevinin ardından 1952 yılında İstanbul Belediye Konservatuvarında öğretmenliğe başladı. 1953 yılında Konservatuvar İcra Heyeti şefliğine ve İstanbul Radyosu yöneticiliğine atandı. Aynı yıllarda Üniversite Korosu’nun yanı sıra İstanbul Radyosu’nda Küçük Koro’yu yönetti. 1954 yılında, Konservatuvar İcra Heyeti’ndeki görevinden istifa etti.

1955 yılında İstanbul Radyosu müdürlüğüne geldi. 1958 yılının mart ayında Radyo müdürlüğünden ayrıldı ve Belediye Konservatuvarı’ndaki görevine dönerek solfej ve nazariyat öğretmenliği, sanat kurulu üyeliği ve başkanlığı gibi görevler üstlendi. 1963 yılından 1976 yılına kadar Klâsik Koro’yu yönetti.

1969 yılında Millî Eğitim Bakanlığı Türk Musikisi komisyonuna başkan seçildi. Bu komisyon Kültür Bakanlığı’na geçince başkanlık görevine devam etti. “1000 Temel Eser Komisyonu” üyeliği yaptı.

1972 yılında TRT Yönetim Kurulu üyesi oldu. 1975 yılı öncesinde Yılmaz Öztuna ile Milli Eğitim Bakanlığı Türk Musikisi Araştırma ve Değerlendirme Komisyonu’nu kurarak “Türk Musikisi klasiklerinin notalarıyla Sadeddin Arel’in Türk Musikisi Kimindir?” adlı eserini yayınladı ve Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nun kuruluş temellerini oluşturdu.

Vekâleten başkanlığına baktığı sırada İstanbul Teknik Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın yeniden yapılanmasını yaptı. 1983 yılında Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Kurumu üyeliğine seçildi. 1984 yılında TRT yüksek kurulu üyeliğine atandı.

Nevzat Atlığ, 1985 yılında profesör, 1987 yılında Devlet Sanatçısı unvanlarını almıştır.

1995 yılından itibaren İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’ndaki öğretim üyeliği görevi irüttü. 1999 yılında İstanbul Devlet Korosu’ndan emekliye ayrıldı. Halen, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı’nda öğretim üyesi olarak görevini sürdürmektedir. 1998 yılında Devlet Klasik Türk Müziği şefliğini Ender Ergün’e bıraktı.

Nevzat Atlığ, Yurtiçinde ve yurtdışında çok sayıda konser, TV ve radyo programları, plak, kaset ve CD çalışmalarından başka elli kadar nota fasikülünün yayınını gerçekleştirdi.

Nevzat Atlığ, Vedia Atlığ (Kasaymirza) ile evli olup Bülent Atlığ (d. 1952)ve Nihan (Atlığ) Simpson (d. 1960) adında iki çocuğu vardır.

Ödülleri .
2013 – 17. Aydın Doğan Ödülü, “Türk Müziği” alanında
1998 – Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü
1983 – Türkiye Millî Kültür Vakfı’nca, Türk Kültürüne Hizmet Ödülü.

İlgili Makaleler

Nevzat Atlığ hakkında ziyaretçi yorumları

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Başa dön tuşu