Ömer Faruk Atabek, 1933 Yılında Afyonkarahisar‘da doğmuştur. Ünlü matematikçilerden Ömer Fevzi Bey’in oğludur. İlk, orta ve Lise öğrenimini Afyon’da tamamladı. 1957 yılında da “İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Yüksek Resim Bölümünden” mezun oldu. Zeki Kocamemi Atölyesi’nde öğrenim gördü. Bu öğreniminin yanında, konuk öğrenci olarak, Süsleme Sanatları Bölümüne devam etti. Burada geleneksel hat sanatına duyduğu ilgisini bu yöndeki çalışmalarla geliştirdi.
Akademi öğrenim yıllarında “Şark Süsleme Atölyesine” devam ederek hüsn-i hattı Mustafa Halim ÖZYAZICI’dan, Tezhip minyatürü Muhsin DEMİRONAT ve Rikkat KUNT’tan öğrendi. Topkapı’da Prof. Dr. A. Süheyl ÜNVER’in atölyesinde çalışmalarına devam etti; Ressam Şeref AKDİK, Nezihe BİLGÜTAY ve Hüseyin Tahirzade BİHZAD’dan yararlandı. Necmettin OKYAY ve oğlu Sacit OKYAY’dan ebru, cilt ve kat’ı sanatlarını öğrendi.
Askerliğini İstanbul’da Askeri Müzede desinatör olarak yaptı; kurulmasında emek verdi, Ankara’da Tabiat Tarihi Müzesi ve Manyas Kuş Cenneti müzelerinin kurulmasında hizmet verdi. 1991 yılında Konya Selçuk Üniversitesinden hüsn-i hat dalında sanatta yeterlik aldı. Ressam Abdullah Çizgen ile birlikte Topkapı Müzesi Koleksiyonunda bulunan tabloların restorasyonunda görev aldı.
Ünlü hattatlardan Halim Özyazıcı’nın yanında hat çalışmalarını olgunlaştırdı. Akademi yıllarında “Şark Süsleme Atölyesi’ne” devam ederek hüsn-i hat ve tezhip minyatür üzerinde çave kat ‘ı sanatlarını öğrendi.
1947 yılında almış olduğu ilk ödül sanat hayatının başlangıcı oldu. Üç kez Devlet Türk Süsleme Sanatları yarışmasında birincilik ödülü alan ATABEK kuruluş, dernek ve kurumlardan almış olduğu başarı ödüllerine sahiptir. Afyon’da Mısri, Hacı Nuh, Yeşil Camii, Yarenler Camii, Ankara’da Çiğdemtepe Camii kubbe, kuşak, mihrap ve kapı üzerinde hat sanatına ait, Antalya Hotel Arinnada da kalemişi Kubbe tezyinatı, mimari yapılarda yer alan eserleridir. Hüsn-i hat, tezhip ve minyatür dalında çok sayıda kişisel sergi açmış (Yurt içi ve yurt dışında), kırktan fazla karma sergilere katılmıştır. Fakültede öğrenim görevlisi iken Kültür Bakanlığı’nın isteği üzerine usta sanatçı yetiştirme görevini üstlenmiş, Turkuaz Sanat Merkezinde de minyatür hocalığı yapmıştır. Atabek’in en önemli sanat özelliği aynen tekrar ve taklit etmekten kaçınmasıdır. 1991 yılında Konya Selçuk Üniversitesi’nden Hüsn-i hat dalında sanatta yeterlilik aldı.
Afyon Karahisarı Camii’nin kubbe içi yazıları ve kemer yazısı, Hacı Nuh Camii mihrap yazıları, bilinen eserleri arasında yer alır. Geleneksel sanatımızın asaletini koruyarak onlara yeni boyutlar getirmiştir, yeni ufuklar açmış bu konuda çok başarılı olmuştur.
Yetiştirmiş olduğu usta sanatçılar Atabek’in açmış olduğu bu yolu benimseyerek severek ve ilhamlarını ondan alarak yapmış oldukları özgün çalışmalarıyla Atabek tarzı bir ekol haline gelmiştir.
Ömer Faruk Atabek 20.12.1999 yılında Ankara‘da vefat etmiştir. Arzusu üzerine Afyon’daki Aile Kabristanı’na defnedilmiştir.