Pınar Kür kimdir, Pınar Kür, 15 Nisan 1943 tarihinde Bursa‘da doğmuştur. Işılar adında bir kız kardeşi vardır. Annesi İsmet Kür, Türk dili ve edebiyatı öğretmeni, Azeri olan babası Behram Kür ise Fransızca ve matematik öğretmeniydi. Çocukluğu, ailesinin işi dolayısıyla Anadolu’nun çeşitli kentlerinde geçti. Bilecik‘te görev yapan aile Pınar Kür’ün doğumu için Bursa’ya gelir ve Pınar Kür’ün doğumundan sonra tekrar Bilecik’e döner. Aile bir süre sonra da Zonguldak‘a yerleşir. İlkokul 1. Sınıfa Zonguldak’ta başlar. 1949 yılında Ankara‘ya taşındıklarında ikinci sınıfa Kurtuluş İlkokulu’nda devam etti. Annesi İsmet Kür iki çocuğunu da alarak İngiltere‘ye gidince iki çocuğunu da yatılı bir okul olan Raymonds School’a verdi. Bir yılsonunda Türkiye’ye dönme kararının neticesiyle iyi düzeyde İngilizce öğrenmiş olan Pınar Kür Ankara Kolej’e yazılır.
Üç yıl sonra babasının UNESCO‘da görev alması sonucu aile Amerika‘ya gitti. Pınar Kür, New York‘ta Forest Hill High School’a devam etti. Son sınıfta okulun tiyatro kulübüne giren Kür, o yıllarda “anlaşılmayan genç kız romanları” yazmaya başlar. Bu romanları İngilizce olarak yazan Kür’ün Türkçesi de oldukça iyidir. Zira bilinçli bir kadın olan annesi evde Türkçe konuşmanın yanı sıra çocuklarına Nazım Hikmet, Sait Faik Abasıyanık, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi önemli isimleri okutur.
Pınar Kür, on yedi yaşında ilk piyesi “Cowards All”u İngilizce olarak yazdı. Seneye de 1960 yılında Türkiye’ye döndü.
1960 yılında İstanbul Robert Kolej’de üniversite eğitimine başladı. Üniversite eğitimi sırasında pek çok tiyatro oyununda oynadı, Şehir Tiyatroları’ndan teklif gelse de ailesinin karşı çıkması sonucunda, Pınar Kür oyunculuktan vazgeçse de oyun yazmaya devam etti. Sahnelenen ilk ciddi piyesi, “İki Başlı Adamın Tek Eli” adlı oyununu koleji henüz bitirmeden yazdı.
1962 yılının yazında Can Kolukısa ile tanıştı ve 1964 yılında da evlendi. 15 günlük yeni evli iken eğitimi için Paris‘e gitti. İktisat Fakültesi öğrencisi olan eşi ise bitirme sınavları nedeniyle daha sonra geldi. Pınar Kür önce bir dil okuluna devam etti Fransızca öğrendi. Sonra Paris‘de Sorbonne Üniversitesi‘nde Karşılaştırmalı Edebiyat üzerine “Yirminci nda doktora yaptı. 1969 yılında mezun oldu.
Pınar Kür, özetle ilk ve ortaokulu Ankara‘da, liseyi New York‘ta, üniversiteyi İstanbul‘da tamamladı, ardından beş yıl Paris‘te yaşar ve Fransa’da Sorbonne Üniversitesi’nde Karşılaştırmalı Edebiyat alanında doktora yaptı.
Genç yaşta şiir ve tiyatroyla ilgilendi. İlk öyküleri 1971′de “Dost” dergisinde yayınlandı. Cumhuriyet, Yazko-Edebiyat, Hürriyet Gösteri, Milliyet Sanat Dergisi gibi gazete ve dergilerde yayınlanan öyküleriyle ünlendi.
1976 yılında İlk romanı “Yarın Yarın”la edebiyatçı kimliğiyle okurla buluşan Pınar Kür’ün bu eseri, 1976’da yayımlanışından altı yıl sonra dönemin sıkıyönetim idaresi tarafından yasaklandı; kitap ve yazar iki yıl süren mahkeme sonrasında aklandı.
Pınar Kür 1977’de yayınlanan “Küçük Oyuncu” adlı romanından sonra, kadının toplumsal ve cinsel olarak ezilmesi sorununu ele alan 1979 yılında yazdığı “Asılacak Kadın” ile müstehcenlik iddialarına maruz kaldı ve kitabı yine iki yıllık bir mahkeme süreci sonunda aklandı.
1986 yılında yazdığı “Bitmeyen Aşk” adlı romanı “müstehcenlik” gerekçesiyle toplatıldı.
1971-1973 yılları arasında Ankara Devlet Tiyatrosu‘nda dramaturg, 1979-1995 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller okulunda ingilizce okutmanı olarak çalıştı.
İngiliz ve Fransız edebiyatının pek çok nitelikli eserini Türkçeye kazandırmış bir çevirmen olan Kür`ün editörlüğünü üstlendiği dünya edebiyatı seçkisi “Short Fiction in English” Ekim 2001’de İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı.
1996 yılından bu yana İstanbul Bilgi Üniversitesi‘nde Medya ve İletişim Sistemleri bölümünde öğretim görevlisi görevi yaptı.
2013 yılında Ankara Öykü Günleri kapsamında Onur ödülüne layık görüldü.
Pınar Kür, 1964 yılında oyuncu Can Kolukısa ile evlendi. Daha sonra 1969 yılında boşandılar. Emrah Kolukısa (d.1968) adında bir oğlu vardır.
Romanları:
1976 – Yarın Yarın (Sami Güçlü tarafından 1987 yılında filme çekildi.)
1977 – Küçük Oyuncu
1979 – Asılacak Kadın (Başar Sabuncu tarafından 1986 yılında filme çekildi.)
1986 – Bitmeyen Aşk
1989 – Bir Cinayet Romanı
1992 – Sonuncu Sonbahar
2006 – Cinayet Fakültesi
Hikayeleri :
1983 – Akışı Olmayan Sular (Sait Faik Hikâye Armağanı kazandı)
1992 – Bir Deli Ağaç
2004 – Hayalet Hikayeleri