Ramazan Türkmen kimdir
Ramazan Türkmen kimdir, çizgi roman yazar ve çizeri, grafik tasarımcı, illüstratör
Ramazan Türkmen, 1970 yılında Afyon ili Çay ilçesinde doğmuştur. İlkokul, ortaokul ve liseyi Afyon ili Çay ilçesinde okudu. 1990 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümüne girdi. 1995 yılında Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümü’nden ayrıldı. Aynı yıl Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik Bölümünü kazandı. 1999 yılında Gazi Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim-İş Ana Bilim Dalı Grafik Bölümünden mezun oldu.
Ramazan Türkmen, daha lise ve üniversite düzeyinde Türkiye çapınarışmalarda ödüller aldı. 1991 yılında Kültür Bakanlığı’nın “Yunus Emre Sevgi Yılı” münasebetiyle açmış olduğu, (birinci, ikinci ve üçüncünün seçilemediği) illüstrasyon yarışmasında mansiyon ödülü aldı.
Ramazan Türkmen, bir çok yayınevi, özel sektör ve devlet kurumları için illüstrasyon, kapak çalışmaları, dergiler ve kitaplar tasarladı. Çizgi-romanlar çizdi, masal ve hikâye kitapları resimledi. Özel sipariş üzerine çok sayıda amblem ve logo tasarladı. Halen Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde Danışman olarak çalışmalarını sürdürmektedir.
1989 yılında maceralarını yazıp çizmeye başladığı Selçuklu Devleti‘nin Başkomutanı AFŞİN BEY isimli gerçek bir tarihi çizgi roman karakteri vardır. Çizimlerine aralıklarla devam etmektedir.
Mart 2014’de Dünyanın en büyük askeri müzelerinden biri olan Harbiye Askeri Müzesi‘ne Malazgirt Zaferi ile ilgili iki eseri kabul edildi. ‘Selçuklu Salonu’na asıldı.
Diyanet Vakfı’na 35 adet masal kitabı hazırladı. 52 sayfalık “İdamlık Şehzade” isimli bir çizgi-roman çizdi.
1989-1995 yılları arasında Diyanet Çocuk Dergisi’nin kapaklarını, masal ve hikâyelerini resimledi. Bulmacalar, eğlenelim ve boyama sayfalarını hazırladı. Derginin 2 yıl grafik tasarımını ve iç çizimlerini yaptı. Tarihi içerikli seri kısa çizgi-romanlar çizdi.
2009 yılında Diyanet İşleri Başkanlığı yayınları arasında çocuklar için çizgi film tarzında arkadaşlarıyla beraber resimlediği 4 tane hikaye kitabı yayınlandı. (Sarı Benek, Şehri Görmek İsteyen Balık, Çiçekli Park, Hikaye Treni.)
1999-2005 yılları arasında SERAY Mobilya’da Grafik departman koordinatörü olarak çalıştı. Seray ve Denini mobilya markalarının logo ve yurtiçi, yurtdışı bayilikleri için çok sayıda kurumsal tasarımlar gerçekleştirdi. Gazete reklamlarını hazırladı.
2004-2009 yılları arasında Zambak Yayınları, A yayınları ve Seviye Yayıncılık için (Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi, Sosyal Bilgiler, İnkılap Tarihi, KPSS, ALES v.b) gibi yaklaşık 32 çeşit kitabın grafik tasarımlarını, kapaklarını ve iç resimlemelerini yaptı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin logosunu çizdi. (Ankara kedisi) Ankara’nın yeni logosu olarak kullanılmaktadır. Yine Ankara Büyükşehir Belediyesi için birçok bilboard, afişler ve tanıtım kitapları hazırladı. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetlerini anlatan, tanıtan VIP kitapları yaptı. Ankara Büyükşehir Belediyesi BAŞKENT Tiyatroları’nın halen kullanılmakta olan logosunu çizdi. Düzenli olarak tiyatro afişlerini tasarladı.
T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu Genel Müdürlüğü, Arşiv Dairesi Başkanlığı, “Osmanlı’dan Günümüze Tapu Arşiv” için logo çizdi ve tarihi belgelerden oluşan akademik bir kitapla 2010 takvimini hazırladı.
T.C. Başbakanlık Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı’nın logosunu tasarladı. Kurumsal kimlik çalışmalarını yaptı.
Türkiye Halk Oyunları Federasyonu’nı yaptı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi ASKİ için “ALO ASKİ 185” Çağrı Merkezi logosu ve suyun önemi ile ilgili “İhtiyacın Kadar Kullan” kampanyası için 50 civarında özgün afişler tasarladı.
T.C. Çevre ve Orman Bakanlığı’nın 2005 yılında Çanakkale Zaferi‘nin 90. Yılı dolayısıyla düzenlemiş olduğu etkinliklerde, ihaleyi alan firma adına görsel yönetmenlik yaptı. Çanakkale Zaferinin 90. Yılı logosunu tasarladı. Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilmiş olan ve tarihi resimlerden oluşan “Çanakkale Albümü”nü hazırladı. Ayrıca Çanakkale Zaferi’ni anlatan ve şu anda Gelibolu Milli Parkı’nda sergilenmekte olan 22 adet afişi de tasarladı.
Ankara Yenimahalle Belediyesi’ne öğretmenler tarafından çok beğenilen “Nutuk” kitabını hazırladı.
İki yıl (2008-2009) Kızılay İzmit’in yayın organı derginin grafik tasarımını yaptı.
2006 yılından beridir de Yörük-Türkmen Vakfı’nın yayın organı olan, iki ayda bir yayınlanan YÖRTÜRK Dergisi’nin editörlüğünü, kapak ve grafik tasarımını yapmaktadır.
Ramazan Türkmen, evlidir ve 4 çocuğu vardır.
Halen serbest grafiker ve illüstratör olarak çeşitli yayınevlerine önümüzdeki yıllarda okutulmak üzere Milli Eğitim Bakanlığı’na sunulacak ders kitaplarının resimleme ve grafik çalışmalarına devam etmektedir.
Ramazan Türkmen hakkında ziyaretçi yorumları