Rodin kimdir, Düşünen Adam heykelinin Heykeltıraş’ıdır.
Rodin, Auguste Rodin 12 Kasım 1840 tarihinde Fransa, Parnin oğlu olarak doğmuştur. Tam adı François-Auguste-René Rodin’dir.
Rodin, 14 yaşında girdiği La Petite École (Küçük Okul) isimli Özel okula gittiğinde heykele olan becersini farketti ve desenler üzerine olan yeteneklerini geliştirmeye yöneldi. Resimle başladı her şey, desen becerisi gittikçe geliştirdi. 1857 yılında mezun oldu. Bu okulda hareketli modelleri akıldan resimleme üzerinde çalıştı. 1857-1858 arasında üç kez girdiği Ecole des Beaux-Arts’ın (Güzel Sanatlar Okulu) sınavını kazanamayınca Constant Simon’dan heykelin derinlemesine görünüşü ve kısaltmayla ilgili dersler aldı.
Sanat alansürdüremeyeceğini anlayınca 1864 yılında Sevres Kenti’ndeki porselen fabrikasında çalışmaya başladı. Aynı yıl ilk eseri olan Kırk Burunlu Adam’ı yaptı.
1864 yılında ilk atölyesini kiraladı. O atölyede ileride evleneceği 20 yaşındaki Rose Beuret ile tanıştığında Auguste Rodin 24 yaşındaydı. 1870-1871 Fransa-Prusya Savaşı’na katıldı. Savaştan sonra Belçika‘ya gitti Brüksel’de ressam Carrier Belleuse ile Belçika Borsası`nın dekorasyonu üzerinde çalıştı.
1871 yılında ilk eserleri ile ilk kez Belçika’da sergi açtılar. 1875 yılında Tunç Çağı ismini koyduğu bronz heykelini yaptı. 1876 yılında İtalya‘ya gitti. Michelangelo Buonarroti ile ilgili araştırmalar yaptı. 1882’de ise Adem, Havva ve Düşünen Adam adlı heykelleri yaptı. 1877’de Paris‘teki Salon Sergisi’nde Bronz Çağı adlı eserini sergiledi. Bu eserin üzerine yapılan tartışmalar ünlenmesine yol açtı. Ardından Savunma (1878) adlı eseri yaptı. Bir süre sonra sevgilisi, daha sonra da en büyük rakibi olacak Camille Claudel’le tanıştı. 1880 yılından sonra portre heykelcisi olarak tanındı. 1883 yılında Victor Hugo‘nun büstünü yaptı. 1885 yılında Calais Belediyesi, Calais Burjuvaları adlı anıtı yapması için ısmarladı.
1886 yılında “Öpüşme” adlı heykeli, 1897 yılında Balzac heykelini yaptı. 1888’de Fransa devleti, uluslararası bir sergi için Öpüşme’nin mermerini ısmarladı. Sanat çevrelerindeki namı çoktandır büyümüştü. O yılların büyük Fransız ressamlarından Claude Monet, ortak sergi açmayı teklif ettiğinde yıl 1889’du.
Kurulacak bir müze için “Cehennem Kapıları” adını verdiği ve 37 yıl üzerinde çalıştığı dev boyutlu eser üzerine 180 tane figür yerleştirdi (ölümünden sonra bronza dökülebildi). Bu çok boyutlu eserinde sanatçı, mimarlık çerçevesine sığdırılmak istenen heykel üslubu tutmadığını açıkça gösterdi.
1890’dan sonra çeşitli ödüller kazandı. Ulusal Güzel Sanatlar Topluluğu’nun yıllık heykel sergilerinde genç sanatçıları etkiledi. 1900’lerde heykelin insan figürünün tümü yerine bir bölümünü ortaya koyabileceği sonucuna vardı. Sanatçının dramatikliği vurgulayan el gibi kısmi ve eksik yontuları modern heykelciliğe en büyük katkılardan biri oldu. akademik düşünceye karşıt olarak eserlerin bitmemişliğini savunan Rodin, geleneksel figüratif sanattan 20. yüzyıl heykelciliğine geçişte kişiliği ve eserleriyle en etkin rolü oynadı.
İlerleyen yıllar çok çeşitli Fransız şehirlerinde ardı ardına açtığı sergiler açmakla geçti. Ve bugün hala her yıl binlerce turistin ilgisini çeken, Türkiye’de Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nin bahçesinde de bir kopyası bulunan ünlü “Düşünen Adam” heykelinin büyük boy alçıdan yapılmış halini ilk kez Londra‘daki International Society’de sergiledi. Bronz versiyonunu da yapmıştı ve o da Salon de Paris‘de sergilendi.
1895’te Meudon’daki Villa des Brillants’ı satın alarak resim ve antik heykel koleksiyonunu oluşturmaya başladı.
1864 yılında terzi Rose Beuret ile tanıştı, yıllarca Rodin’e modellik yaptı yardımcılık yaptı işlerini takip etti. 1866 yılında oğulları Auguste-Eugíne Beuret doğdu.
Rodin, 29 Ocak 1917 tarihinde Rose Beuret ile evlendi. Rose çok hastaydı ve evlendikten sadece 16 gün sonra sevgililer günü olan 14 Şubat’ta hayata veda etti. Aynı yıl, 17 Kasım’da ölen Rodin, Meudon’daki Villa des Brillants’ın bahçesine, eşi ve aşkı Rose’un yanına gömüldü.
Rodin, 17 Kasım 1917 tarihinde Fransa, Meudon’da 77 yaşında ölmüştür. Meudon’daki atölye evinin bahçesindeki Düşünen Adam adlı heykelin altına gömülür.
Bugün Düşünen Adam heykeli hala 1906’da yerleştirildiği Paris’in Quartier Latin bölgesinde bulunan bir yapı olan Panthéon’un önünde duruyor. Koleksiyonlarını ölürken devlete bırakan Auguste Rodin adına devlet Biron Konağı’nı Rodin Müzesi’ne dönüştürdü.
Rodin düşünce adamıdır ve eline matkap çekiç alıp hiç taş ya da mermer yontmamıştır. O tasarlamış ve araştırmıştır. (Örneğin, Balzac heykeli için 6 yıl araştırma yapmıştır). Antika eser ve belge toplamış, sürekli çizim yapmış, sonra ulaştığı sentezi, üç boyutlu kilden, alçıdan yaratmıştır. Taşı yontmak, mermeri işlemek, bronzu dökmek atölyede çalışanların işidir. Her eserini farklı boyutlarda, farklı ölçeklerde gerçekleştirdiği gibi, bunlar üzerine çeşitlemeler uygulamıştır.
En önemli heykeli:
Düşünen Adam (le Penseur), 1940 ta yapıldı. 2×1.40 m boyutlarında bronzdandır. Dekoratif Sanatlar Müzesi için büyük bir bronz kapı yapması istenen Rodin, Dante’nin Divina Commedia’sından sahnelerin yer alacağı alçak kabartmalardan oluşan bu kapıya Cehennem Kapısı adını verdi. Üst bölüme Dante’nin oturan heykelini koymayı tasarladı ve önceleri “Ozan” adıyla bilinen Düşünen Adam’ın alçısını 1880’de tamamladı. Heykel 1904’te Paris’te Pantheon’un sütunlu avlusuna, daha sonra da Rodin Müzesi’nin şeref avlusuna yerleştirildi. Eserin ikinci bir dökümü Rodin’in Meudon’daki mezarındadır.