Roy Lewis kimdir, Ülkemizde Babamız ve Evrim Adamı adları ile yayınlanan What We Did to Father adlı mizahi unsurlarla bezenmiş tarihi-komedi kitabı ile tanınmış olan İngiliz yazar ve yayıncı.
Roy Lewis, 6 Kasım 1913 tarihinde, Felixstowe, İngiltere’de dünyaya geldi. Ailesi ile beraber çok genç yaşlarda Birmingham’a taşınan Lewis, bu şehirde bulundan King Edward’s School’da orta dereceli eğitimini aldıktan sonra üniversite için University College, Oxford’u tercih etti ve 1934 yılında bu okuldan başarıyla mezun olarak diplomasını aldı.
Oxford’dan mezun olmasının ardından Londra’ya taşınan Lewis, London School of Economics (Londra Ekonomi Okulu)’de ekonomi eğitimi aldı. Üniversitede okuduğu yıllarda gazeteciliğe merak saran Lewis, üniversiteden izin alarak 1938 yılında Avusturalya ve Hindistan’a gezilerde bulundu. İngiltedından, 1939 yılında Christine Tew ile evlenen genç gazeteci, aynı yıl Statist gazetesinde editör olarak çalışmaya başladı.
1943–1946 yılları arasında Çin’de yatırım yapan uluslararası bir firmada çalıştıysa da, gazetecilik tutkusu ağır bastığı için bu işi bırakarak tam zamanlı basın hayatına geçiş yaptı. 1952 yılında Amerika’ya taşınarak ünlü ekonomi dergisi Economist’te çalışmaya başlayan Lewis, 1961 yılında İngiltere’ye dönerek The Times gazetesinde köşe yazıları yazmaya başladı; bu gazetedeki görevini 1971 yılında emekli olmasına kadar sürdürdü.
Sierra Leone; Modern Bir Portre, Afrika’daki İngilizler, İngiliz Orta Sınıfı gibi gazetecilik, toplumsal tarih ve sosyal hayat hakkında toplam 11 kitap kaleme almış olsa da, Lewis’i uluslararası üne kavuşturan yapıtı, What We Did to Father (Babamıza Ne Yaptık) oldu. İlk olarak 1960 yılında yayınlanan ve de 1963 yılından itibaren Evrim Adamı adı altında basılan roman, tarihöncesi çağlarda yaşayan bir ailenin mızrak, ateş, dış evlilik, barınma gibi çözülmesi binlerce yıl almış olan bir sürü sorunu sadece bir yaşam döneminde çözmesini mizahi bir dille ele alıyordu. Modern konuşma dili ve sosyal bilimlerin kavramları ile yazılmış olmasına karşın okuyucularını dönemin koşulları içerisinde düşünmeye sevkeden yapısı ile 20.yy mizahının en aykırı unsurlarından birisi olan Evrim Adamı, Lewis’in başyapıtı sayılmaktadır.
Genç ve tanınmamış şairlerin yapıtları ile ilgilenen ve onlara tanınmak için uygun bir saha yaratmak isteyen Lewis, 1972 yılında Keepsake Press (Keepsake Basım) adını taşıyan ufak bir yayınevi kurarak genç yazarların eseryınevi, 1996 yılında yazarın vefat etmesi ile kapandıysa da, arşivleri Reading Üniversitesi’nde koruma altına alındı.
Roy Lewis 1996 yılında, İngiltere’de hayata gözlerini yumdu. Christine Tew ile vefatına kadar devam ettirdiği evliliğinden iki kızı bulunmaktaydı.
Roy Lewis hakkında ziyaretçi yorumları