Sadettin Kaynak kimdir
Sadettin Kaynak kimdir, Sadettin Kaynak, 1895 yılında İstanbul’un Taşkasap semtinde doğmuştur. Karadeniz kökenli babası Ali Alâaddin Efendi ve annesi Havva Hanım’ın beş çocuğun en büyüğü olarak dünyaya gelir. Henüz 10 yaşında iken hafız olan Sadettin Kaynak, yine o yaşlarda babasını kaybeder.
Dini bilgisini pekiştiren Kaynak, İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tahsilini de devam ettirir.
Birinci Dünya Savaşı sırasında Diyarbakırda yedek subaylık yaptı. Cumhuriyet kurulduktan bir süre sonra da Sultan Selim Camii’ne önce ikinci, sonra da 1928 yılında baş imam olur.
Dinî müzik ile din dışı müziği birlikte öğrenmiş ve icra etmiştir. 1926 yılında; ilk bestesi olan hüzzam şarkısı “Hicran-ı Elem“i yazmıştır. Saadettin Kaynak, dini bir muhitte yetişmiş, Sultan Selim Camii’nin baş imamı iken 1930’larda da, altı yıl yaptığı imamlıktan ayrılır. ilahiden marşa, film müziğinden türküye kadar bir çok alanda eser vermiş bir bestecidir.
İlk Türkçe ezanı da seslendiren Saadettin Kaynak’tır. 1930 yılında Paris’te konser verir. 1940-1950 yılları arasında seksenin üzerinde film müziği bestelemiştir. 1947’de hacca gider. 1950 senesinde de Sultanahmet Camii imamlığı için talepte bulunur ve 2-3 yıl bu görevi yapar.
Sadettin Kaynak’ın bestelediği “Çile bülbülüm çile”, “Ayrılık yaman kelime”, “Deli gönül gezer gezer gelirsin”, “Ağla gözlerim ağla”, “Telli turnam” gibi 42 ayrı makamda yazdığı 632 kadar eseri bulunmaktadır.
Sadettin Kaynak, Sultanahmet Camii imamı iken 1953 senesinde felç geçirir; 3 Şubat 1961 tarihinde İstanbul’da Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde ölmüştür. Merkez Efendi Mezarlığı’na defnedilmiştir.
Evlilikleri :
1.evliliği : 1926 senesinde Sultan Selim Caminin eski imamının kızı Zehra ile evlendi. İlki 1927’de doğan Emine Cavidan, 1929 yılında dünyaya gelen Ali Yavuz’la birlikte 1931’de doğan Ömer Feyyaz ve 1938 yılında doğan Mustafa Günaydın adında dört çocuğu olur. Feyyaz ile Günaydın arasında doğan Cengiz ise henüz iki buçuk yaşında iken vefat eder. 1941’den itibaren Eşinden boşanmak istedi ama bir türlü mahkemeler boşamadı yıllarca ayrı yaşadılar.
2.evliliği : Sadettin Kaynak, bakıcısı Gülfiye hanım ile birlikte yaşadı.
Eserlerinden bazıları:
Gönül Nedir Bilene gönül veresim gelir – Nihavend
Leyla Bir Özge Candır – Segah
Niçin Baktın Bana Öyle – Uşşak
Yadeller Aldı Beni – Hicaz
Çile Bülbülüm Çile – Muhayyer
Ben Güzele Güzel Demem – Mahur
Gönlüm Seher Yeli Gibi- Hüzzam
Benim Yarim Gelişinden Bellidir – Hicaz
Tel Tel Taradım – Hicaz
Kara Bulutları Kaldır Aradan – Karcığar
Muhabbet Bağına Girdim Bu Gece- Hicaz
Dertliyim Ruhuma Hicranını – Segah/Nihavend
İncecikten Bir Kar Yağar – Segah
Enginde Yavaş Yavaş – Hicaz
Gönlümün İçindedir Gözden Irak Sevgili – Hicaz
Leylâkların Hayali – Hüzzam
mükemmel bır amcamiz vardı, övünülecek bir üne sahıptı mekanı cennet olsun