Toktamış Ateş kimdir, İktisat profesörü
Toktamış Ateş, 1944 yılında Konya’nın cihanbeyli ilçesinde doğmuştur. Şarkiyatçı olan babasının adı Ahmet Ateş, annesinin adı Fikret Ateş’dir. Bahattin Ertunga Ateş (d.1941) adında avukat olan bir abisi vardır. Orta ögrenimini Avusturya okulu olan “Sankt Georg” Lisesinin orta kısmında ve lise eğitimini ise Vefa Lisesi’nde okumuştur.
1967 yılında İstanbul Üniversitesi’nin İktisat Bölümü’nü bitirdikten sonra bu bölümün Siyasal Bilimler Kürsüsü’ne asistan olarak görev aldı. 1969 yılında “Kurtuluş Dönemi Osmanlı Toplumunun Siyasal Yapısı” başlıklı çalışmasıyla Doktorasını yaptı. 1974 yılında da “Demokrasi Teorisi” başlıklı çalışmasıyla doçent oldu, 1982 yılında da profesör oldu.
İstanbul Üniversitesi‘nin yanı sıra, değişik kurumlarda da ders verdi. Yine ders vermek için, çeşitli dönemlerde ABD (Iowa) ile Almanya’da (Berlin – Münih) bulundu.
İstanbul Üniversitesi‘nin İktisat Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü başkanlığının yanı sıra, kurucuları arasında yer aldığı Bilgi Üniversitesi’nde Yönetim Kurulu üyesiydi. Aynı zaman da da Zirve Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesiydi.
Yayınladığı kitap sayısı 30’u geçen Ateş, 10 yılı aşkın bir süre boyunca Cumhuriyet gazetesinde yazmıştır.
30’dan fazla kitap yazan Toktamış Ateş, 10 yıldan fazla da Cumhuriyet Gazetesinde yazarlık yapmıştır. Son olarak Bugün gazetesinde yazarlık yapmaktaydı.
Toktamış Ateş, 19 Ocak 2013 tarihinde tedavi gördüğü Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi‘nde organ yetmezliği sebebiyle 69 yaşında vefat etmiştir.
Toktamış Ateş, Prof.Dr. Nevin Ateş ile evliydi. Ayşegül adında bir kızı vardır.
Prof. Dr. Toktamış Ateş’in Bazı Kitapları:
Türk Devrim Tarihi
Demokrasi
Cumhuriyet ve Laiklik
Dünyada ve Türkiye’de Laiklik
Demokrasi ve Sorunları
Osmanlı Toplumunun Siyasal Yapısı
Siyasi Tarih
Türk Fransız İlişkileri
Biz Devrimi Çok Seviyoruz
Yaşasın Cumhuriyet
Kelaynak Kuşları
Ne Oldu Bize?
Nereden Nereye?
Seyyan Hanım ve Diğerleri
Utanç Yüzyılı
Gene Laiklik Gene Demokrasi
Bıktım Bu YÖK’ten
Aslan Sosyal Demokratlar
Kemalizm’in Özü
Hoşgörü ve Uzlaşma
Günümüzün Atatürkçüsü
Arayış
68’li Olmak
Üniversiteler: Bitmeyen Şarkı
Toplumların Belleği ve Medya
Kızıma Atatürk’ü Anlatıyorum
Düşünce Parlamentosu
Bilmek ve Bilmemek
Türk El Sanatları
Toktamış Ateş hakkında ziyaretçi yorumları