Tutankamon kimdir
Tutankamon kimdir, Doğumu: MÖ 1341 Antik Mısır
Ölümü : MÖ 1323 Antik Mısır
Firavun
Çocuk kral diye de anılan Tutankamon, Antik Mısır’ın 18. hanedanındandı.
Tutankamon, MÖ 1341 yılında antik Mısır’da doğmuştur. Annesi Prenses Kia’dır. Mısırda ilk kez Tek tanrılı Aten dinini kuran, IV. Amenotep‘in (Akhenaton) oğludur. MÖ 1332-MÖ 1323 yılları arasında hüküm sürmüştür. Saltanatının ilk yıllarında, Mısır’ın eski çok tanrılı dinine dönüş yaşandı. Kendisi de Tutankhaton adı yerine Tutankhamun adını aldı. Böylece, IV. Amenhotep’in kurduğu Aten dini söndü.
Dokuz yaşında tahta çıkan ve adı 12 yaşına kadar “Tutankhaten”(Güneş Tanrısı Amon’un yaşayan temsilcisi) olan Tutankhamon, krallar arası savaşların en yoğun olduğu dönemde doğmuştu. Kralların fethettikleri toprakların genişlediği ve komşu ülkelerden de altının ülkeye aktığı bu dönemde Mısır,dünyanın en zengin ülkesiydi. Firavun, vaktini daha çok yönetimin bulunduğu Memphis’te geçiriyordu ama Mısır’ın başkenti Teb Şehriydi. Tutankhamon’un tahta çıktığı sırada Mısır’ın bütün tapınakları bakımsızlıktan kırılıyordu.
Tutankamon; “babası”, Amon’un, Ptah’ın ve diğer tanrıların altın heykellerini yaptırdı. Çözülmüş olan rahiplik kurumlarını düzenledi, tapınakların hazinelerine büyük bağışlar yaptı.
Tutankamon, Nefertiti ile Akhenaton‘in kızları olan, yarı kardeşi Ankhesenamun ile evli idi. Yani Tutankhamun’un üvey annesi Nefertiti aynı zamanda ünlü firavunun kayınvalidesiydi.
Tutankamon, MÖ 1323 yılında 18 yaşında iken ölmüştür. Ölümünün nedeni bugün bile pek bilinmemektedir. Çok genç yaşta ölen bu firavundan sonra babasına vezirlik, kendisine de küçüklüğünde naiplik yapmış olan Horemheb, dul kraliçe ile evlenerek tahta çıktı. Tutankhamon’un ölümünden sonra, tahta çıkan General Horemheb, Tutankhamon’un tapınaklarını kendisine aldığı gibi, onun adını da unutturmak istemiştir.
Tutankamon’un Krallar Vadisi’nde yer alan mezarı 1922 yılında Howard Carter tarafından bulunmuştur. Mumyası hariç mezardan çıkarılanlar Kahire müzesinde sergilenmektedir. Tutankamon’un mezarı iki odadan ve ilk odaya inen bir merdivenden oluşmaktadır. İlk odada bir at arabası, Tutankamon’un tahtı ve bunlar gibi Tutankamon’un hayattayken kullandığı paha biçilemez eserler bulunmuştur. Mısır’ın önemli tarihi altın mirasları arasında yer alan mezarda, kralın vücudu, 1-2 mm. kalınlığında ve 90 kg. ağırlığında saf altından yapılma bir çarşafın içine yerleştirilmiş, baş kısmı ise dövme altından bir maske ile kaplanmıştı. Tabutu ise 110.4 kg. ağırlığında altından yapılmıştır.
Tutankamon’u diğer firavunlardan ayıran özelliği, mezarı hiç soyulmayan ve tüm hazinesi günümüze kadar ulaşan tek firavun olmasıdır.
Firavun’un lahitinde hiyeroglif olarak bulunan yazılarda dikkat çekmektedir; Firavunun mezarına her kim dokunursa ölümün kanatları onu saracaktır
Firavunun mezarına her kim dokunursa ölümün kanatları onu saracaktır.. kralın mezarının hiç soyulmadan günümüze kadar gelmesinin tek sebebi. insanların tutankamon un mezarında yazan bu sözlerden korkması..
Saçma neticede hazine aldı aynı şey değilmi dokunuldu