Biyografi

Vitali Hakko kimdir

Ad Soyad: Osman Girgin Doğum Tarihi: 19 Ekim 1987 Nereli: İzmir Meslekler: ,

Vitali Hakko kimdir, Vakko giyim mağazalarını kuran Yahudi asıllı Türk işadamı ve modacıdır.

Vitali Hakko, 1913 yılında İstanbul Yedikule’de doğmuştur. Babası o sıralarda Fransızların yönetiminde olan bir demiryolu şirketinde çalışıyordu. Bella adında bir ablası ve Albert adında erkek kardeşi vardır. Okul çağına geldiğinde Kumkapı’daki Fransız Frere’lerin okuluna gitti. Liseyi Maccabi Musevi Lisesinde okudu. 13 yaşında iken Mahmutpaşa‘da kumaş satan Spiros’un yanında çırak olarak işe başladı. Daha sonra da Kapalıçarşı‘daki Kupidis mağazasında tezgahtar olarak çalışmaya başladı. İşinde ustalaştıkça; Kupidis mağazası dahil, çarşıdaki diğer esnafların mağazalarının vitrinlerini düzenlemeye başladı.

Türkiye‘nin kurucusu Mustafa Kemal ATATÜRK‘ün Şapka ve Kıyafet Devrimi’ni 25 Kasım 1925 tarihinde gerçekleştirmesinden sonra Vitali Hakko, 1934 yılında daha 21 yaşında iken ait ilk mağazası olan Şen Şapka‘yı Sultanhamam‘da açtı. II. Dünya Savaşı öncesinde ve yepyeni kurulmuş bir cumhuriyet Türkiye’sinde kadına şapka giydiren ve bunu yaygınlaştırıp bir moda haline getiren Şen Şapka oldu. Vakko’nun temelleri de Şen Şapka ile atıldı. Şapkanın modası geçtikten sonra eşarp satmaya başlayan mağazasına “Vakko” adını verdi. Vitali’nin V’sini, kardeşi Albert’in A’sını alıp VA yapma kararı alır. Bunu da soyadıyla birleştirerek VAKKO‘yu kurarlar.

Vitali Hakko, başta Bedri Rahmi Eyüboğlu olmak üzere ünlü sanatçılarla işbirliği yaptı ve onların desenlerini Türk kadınları için eşarba dönüştürdü. Vitali Hakko‘nun o yıllarda yurtdışına yaptığı seyahatler, ona Avrupa moda endüstrisinden pek çok kişiyle tanışma ve iş yapma olanağı sağladı.

Hazır giyime geçmeye karar veren Vitali Hakko, 1962 yılında ilk mağazasını Beyoğlu‘nda Türkiye’nin o zamana kadar açılmış en büyük mağazasını açtı. 1969 yılında Merter‘de kurduğu fabrikası sayesinde başkent Ankara ve ardından İzmir‘de açtığı mağazalarıyla kadın, erkek, çocuk hazır giyimi ve aksesuarlarıyla modaya katkıda bulundu. Pazarlıksız satış, iade kolaylığı, mevsim sonu indirimleri, kaliteli hizmet için çalışanların sürekli olarak eğitilmesi konularında yaptıkları nedeniyle Vitali Hakko, Türk perakende mağazacılığının ve moda endüstrisinin gelişiminde çok büyük rol oynadı. Hakko, Batı’nın en ünlü modacıları ve giyim markalarıyla işbirliği kuran ilk iş adamı oldu. Modaseverleri ilk büyük moda defileleriyle o tanıştırdı.

1982 yılında oğlu Cem Hakko‘nun şirkete katılımıyla Vakkorama markası moda ve mağazacılık alanında Türkiye’ye yeni ufuklar açtı.

50 yılı aşkın bir süre devam ettirdiği aktif iş yaşamında sayısız ödüle layık görülen ve sektöründe bir ekol yaratan Hakko, 1980’li yılların sonunda tüm yetkilerini oğlu Cem Hakko‘ya devretti.

Vitali Hakko, Ketty Hakko ile evliydi. Sima Hakko (Lodrik) adında kızı ve Cem Hakko (d.17 haziran 1955) adında oğlu vardır.

Vitali Hakko, 10 Aralık 2007 tarihinde İstanbul‘da 94 yaşında ölmüştür. Vitali Hakko, Karaköy Büyük Hendek caddesindeki Neve Şalom Sinagogu’nda düzenlenen törenin ardından İstanbul Ulus’taki Arnavutköy Musevi Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Vitali Hakko, Anılarını “Hayatım Vakko” başlığı altında 230 sayfa halinde kitaplaştırdı ve 1997 yılında yayınladı.