Biyografi

Vural Öger kimdir

Ad Soyad: Osman Girgin Doğum Tarihi: 19 Ekim 1987 Nereli: İzmir Meslekler: ,

Vural Öger kimdir, Vural Öger, 1942 doğumlu başarılı iş adamı ve Alman milletvekili. Öger Türktour GmbH Havayolu ve Turizm Firması‘nın kurucusu ve sahibi olan Öger, aynı zamanda Alman Sosyal Demokrat Partisi‘nin (SPD) milletvekili ve Avrupa Parlementosu Dış İşleri Komitesi‘nin bir üyesi.

Vural Öger, 1 Şubat 1942 tarihinde Ankara‘da bir subay çocuğu olarak dünyaya geldi. 1960 yılında liseden mezun olduktan sonra Almanya’ya giden Öger, Grafing ve Bad Reichenhall‘deki Goethe Enstitüsü‘ne gitti, ardından da 1961‘de Berlin Teknik Üniversitesi‘nde mühendislik eğitimine başladı. 1968‘de bu üniversiteden mezun oldu.

27 yaşındayken önce Hamburg‘ta daha sonra da Berlin, Hannover ve Bremen‘de seyahat büroları açtı. Öger, kurduğu ilk seyahat şirketi ile 1970‘li yılların başında Türkiye’ye uçuşlar düzenlemeye başladı.

Öger, 1982 yılında Öger Tours GmbH‘yı kurdu. 1990 yılında Alman vatandaşlığına geçmeye karar verdikten sonra Türk pasaportunu bırakan Öger, yeni yasa değişikliğiyle birlikte çifte vatandaşlığa hak kazandı. Ancak yeniden Türk vatandaşlığını elde etmek için hemen harekete geçmedi. Çünkü kağıt üzerindeki vatandaşlığın onun için önem taşımadığını belirten Öger;

dedi. Öger bu sözleriyle ‘Aslında başarılı bir Türk olarak, Türk toplumundan biraz soyutlanmış olsa da, Türklüğünü asla unutmuyor.’ gibi yorumlar aldı.

1990 yılından itibaren Mısır, Tunus ve Fas‘a, ilerleyen yıllarda Yunanistan, Malta ve Dominik Cumhuriyeti‘ne uçuşlar düzenleyen Öger Tours, 1997 yılında ATT Turistik GmbH‘yi satın aldı. Öger Tours GmbH, Öger Türk Tur GmbH ve ATT Touristik GmbH’dan oluşan Öger Grubu, 1997 ve 1998 yıllarında Küba ve Karayip Adaları‘na da uçuşlar düzenlemeye başlamasının ardından 1999/2000 sezonunda da Çin ve İspanya‘yı da programına aldı.

Vural Öger, 1996 yılında Almanya’dan turist taşıyan Birgen Air‘e ait uçağın Dominik Cumhuriyeti açıklarında düşmesinin ardından zor günler geçirdi. Bu olayın kendisine yeni tecrübeler kazandırdığını ve son derece zor günler yaşadığını söyleyen Öger, çoğu Alman vatandaşı olan 189 yolcunun can verdiği kazadan sonra, bir kesim Alman medyasının bu kazayı Türkiye ve Vural Öger aleyhinde kullanmak istediğini düşünmüş ve şu sözleri söylemişti:

Berlin Teknik Üniversitesi‘nde Mühendislik öğrenimi gördüğü dönemde gençliğinin siyasi faaliyetlerinden uzak kalan Öger, 2 Haziran 1967‘den sonra politikayla ilgilenmeye başladı. Berlin’de düzenlenen İran Şahı aleyhindeki bir gösteriye tesadüfen karışan Öger, çıkan kargaşada polisten dayak yedi ve ağır şekilde yararlandı. İyileşmesi haftalar alan Öger, tazminat talebiyle dava açtı ve Öger’in avukatlığını 68 kuşağının avukatı ve bugünün İçişleri Bakanı Otto Schily üstlendi.

Bu olayın yaşanmasından 30 yıl sonra Vural Öger, Federal İçişileri Bakanı Otto Schily tarafından Göç Komisyonu‘na atanan tek yabancı işadamı oldu. Almanya’nın haftalık ekonomi ve siyasi gazetesi Die Woche, Goethe kadar Nasrettin Hoca‘yı da okuyan, klasik müzik kadar Türk halk müziği de dinleyen Vural Öger’i, tam bir liberal, bir dünya vatandaşı olarak tanımladı ve onu okurlarına ‘Prusyalı Türk’ başlığı ile tanıttı. Yazıda, Alman toplumunun içinde Almanlar’dan bile daha sıkı bir disiplin içinde çalıştığı için ‘Prusyalı’ yakıştırması yapılan Öger’in iş hayatındaki başarılarından, özel hayatındaki kaliteli çizgiden övgüyle söz edildi.

Avrupa Parlamentosu Almanya Milletvekili, Türk asıllı Alman Milletvekili ve işadamı Vural Öger, 1915‘teki Ermeni Tehcirinde (Ermeni Sürgünü) Osmanlı Hükümeti üzerinde etkili olan Alman görevlilerin de rolü olduğunu savunuyor.

Türk ve Almanları daha yakınlaştırmak için 1998 yılında kurulan Türk-Alman Vakfı‘ında önemli rol oynayan Öger, altı dil konuşabiliyor.

Vural Öger, evli ve üç çocuk babası.