Biyografi

Yıldırım Akbulut kimdir

Ad Soyad: Osman Girgin Doğum Tarihi: 19 Ekim 1987 Nereli: İzmir Meslekler: ,

Yıldırım Akbulut kimdir, 1989 ve 1991 yılları arasında Türkiye Cumhuriyeti’nin 47. hükümetin başbakanı olarak görev yaptı. Türkiye Cumhuriyeti’nin 20. başbakanı oldu.

Yıldırım Akbulut, 1935 yılında Erzincan‘da doğmuştur. Babasının PTT memuru olması nedeniyle ilkokulu Eskişehir‘de, ortaokulu Samsun‘da, liseyi Erzincan‘da okudu. İstaakültesi’ni bitirdikten sonra Askerlik görevini tamamladı ve Erzincan’da serbest Avukatlık yaparken politikaya atıldı, Adalet Partisi‘ne girdi. 12 Eylül 1980 öncesinde, Adalet Partisi Erzincan il başkanlığı yaptı. Adalet Partisi’nin Ekim 1981 de kapatılması üzerine, Mayıs 1983′de Anavatan Partisi (ANAP) kurucuları arasında yer aldı.

1983 yılında ANAP’tan Erzincan milletvekili seçildi. 1984-1987 yılları arası İçişleri Bakanlığı yaptı. 1987 seçimlerinden sonra TBMM Başkanlığı’na seçildi. 9 Kasım 1989′da Turgut Özal‘ın Cumhurbaşkanlığa seçilmesinin ardından başbakanlığa atandı. 9 Kasım 1989′da Cumhurbaşkanı Turgut Özal tarafından hükümeti kurmakla görevlendirildi. Hükümetin güvenoyu almasıyla (16 Kasım 1989), Türkiye Cumhuriyeti’nin 20. başbakanı oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin 47. Hükümetini kurdu. Bir gün sonra, ANAP Olağanüstü Kurultayı’nda, rakibi Hasan Celal Güzel‘i yenilgiye uğratarak ANAP’ ın ikinci genel başkanı seçildi. 15 Haziran 1991’de yapılan ANAP Kongresi’nde Mesut Yılmaz‘a karşı yenilerek genel başkanlık ve başbakanlıktan ayrıldı.

18 Nisan 1999 seçimlerinin ardından Mayıs ayında yapılan TBMM Başkanlığı seçimlerini kazanıp 2000 yılına kadar TBMM Başkanlığı yaptı. Cumhurbaşkanlığına aday oldu. Ancak 2.turun ardından geri çekildi. 1983 yılında XVII. Dönem Erzincan, 1987 yılında XVIII. Dönem Erzincan, 1991 yılında XIX. Dönem Erzincan ve 1999 yılında XXI. Dönem Ankara Milletvekili seçildi.

Yıldırım Akbulut, 2002 yılında ANAP’tan istifa etti ve aynı yıl yapılan genel seçimlerde Doğru Yol Partisi’nden (DYP) İstanbul milletvekili adayı oldu, ancak DYP’nin barajı geçememesi nedeniyle seçilemedi.

Turgut Özal Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanlığı yapmaktadır.

Yıldırım Akbulut, Anayasa Mahkemesi eski üyelerinden Samia Akbulut (d.1939) ile evli ve 3 kız çocuğu vardır.

Yıldırım Akbulut, gündeme politikacılığından çok hakkındaki fıkralarla damga vurmuştu. Hatta fıkraları derleyen üç fıkra kitabı bile çıkmıştı piyasaya.

İşte Yıldırım Akbulut fıkralarından birkaç örnek.

Yıldırım Akbulut, İngiltere ziyareti sırasında Margareth Thatcher tarafından ağırlanıyormuş. Londra caddelerinde fayton gezisine çıkmışlar. Derken faytonu çeken at gümbürtüyle gaz çıkarmış. Demir Leydi, nezaketen özür dilemiş. Yıldırım Akbulut ise, “hay Allah, ben de at yaptı sanmıştım” demiş.

Yıldırım Akbulut, Demir Leydi Margaret Thatcher‘ın daveti üzerine İngiltere’ye gidecektir. Ancak İngilizce bilmediğinden paniğe kapılmıştır. Danışmanını çağırarak ona ne yapması gerektiği sorar. Danışmanı anlatır: “Başbakanım, paniğe mahal yok. Her şey çok kolay olacak. Uçaktan inecek ve oradaki en yaşlı görünümlü bayanın elini sıkacaksınız. Daha sonra sizin için serilmiş olan kırmızı halının üzerinde yürüyerek askeri karşılama taburuna dönüp selam vereceksiniz. Askere söyleyeceklerinizi küçük bir kağıdın arkasına yazıp kravatınızın arkasına iğneleyin. Gerektiğinde bakarsınız.” Yıldırım Akbulut durumun bu kadar basit olduğunu duyunca neşelenir ve, “yaşa be” diyerek danışmanına sarılır. Yola koyulurlar. Yıldırım Akbulut uçaktan indikten sonra Margaret Thatcher’ın elini sıkar ve askere dönerek şöyle der: “Hello soldier. Polo gıravatları, made in Turkey.”

Yıldırım Akbulut bir gün AKM gişesine gider ve gişedeki memura, “beyefendi, iki bilet rica ediyorum” der. Memur gayrı ihtiyari, “Romeo ve Jülyet için mi efendim” diye sorar. Yıldırım Akbulut sinirlenip, “tabii ki hayır” der: “Eşim ve benim için.”

Yıldırım Akbulut bir gün taksiye binmiş. Trafikten dolayı zaten sıkıntıdan patlayan şoför biraz sonra sormuş: “Abi sana bir Yıldırım Akbulut fıkrası anlatayım mı?” Yıldırım Akbulut, bozuk bir sesle yanıtlar: “Ben Yıldırım Akbulut’um.” Şoför aynadan müşterisini süzer ve şöyle der: “Olsun abi, ben yavaş yavaş anlatırım.”

Yıldırım Akbulut, 1990’da Başbakan’ken, Uğur Dündar‘ın hazırladığı ve TRT1’de yayınlanan ‘Hodri Meydan’ programına katılıp, aşağıdaki fıkrayı şöyle anlatmıştı: “Ben, zamanında Erzincan’da hal müdürlüğü yaparken, yardımcım gelmiş, bir sürü matbu evrak biriktiğini, artık koyacak yer kalmadığını söylemiş. Sayın müdürüm demiş, isterseniz bir kısmını imha edelim. Ben de demişim ki, tamam imha edin ama bunlar resmi evraktır. Birer fotokopisini çekin de öyle imha edin.”